Cum se aleg babele de martie. Ce înseamnă dacă vremea e urâtă de babă

Autor: Bianca Vidoi

Cum se aleg babele de martie

Sursa: PixaBay

Luna martie cuprinde numeroase tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație, precum alegerea babelor.

Prima zi a lunii martie marchează începerea primăverii, dar și ziua în care românii își aleg babele. Aceasta este o tradiție transmisă din generație în generație, care se crede că influențează viitorul oamenilor. Iată cum se aleg babele de martie.

Cum se aleg babele de martie

Primele nouă zile ale lunii martie sunt cunoscute ca fiind zilele babelor. Românii de pretutindeni își aleg în prima zi a lunii martie o „babă”, care să fie cuprinsă între 1 martie și 9 martie.

Această zi poate să fie aleasă la întâmplare sau poate fi calculată folosind ziua de naștere a persoanei. În cazul în care persoanele sunt născute între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci „baba” va fi ziua în care s-au născut. În situația în care persoanele sunt născute în zile formate din două cifre, atunci acestea se vor aduna, iar numărul rezultat va fi „baba” lunii martie, potrivit ziarulunirea.ro.

Vremea este foarte schimbătoare în primele nouă zile ale lunii martie, astfel nu se poate prezice cu exactitate care vor fi condițiile meteorologice. Se crede că vremea din ziua „babei” alese poate caracteriza persoana, dar și următoarea perioadă din viața acesteia. În cazul în care vremea este frumoasă, iar soarele strălucește, atunci oamenii sunt buni și anul următor va fi unul plin de reușite.

Citește și: Cum se calculează Babele? Așa trebuie să îți alegi Baba ta! Tradiția veche din moși strămoși și semnificația fiecărei zile

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Minodora, mesaj emoționant pentru mama ei, în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 67 de ani. „Nimic, dar absolut nimic nu mai este la fel!”

Dacă vremea de afară este mohorâtă și friguroasă, atunci oamenii care au ales astfel de „babe” sunt considerați supărăcioși și fără suflet bun. Dacă de „baba” aleasă va ninge sau va ploua, atunci persoanele vor avea parte de bogăție.

Legenda Babei Dochia a fost transmisă din generație în generație

Tradiția babelor de martie a pornit de la Baba Dochia. Se crede că aceasta avea un fiu pe care îl iubea ca pe ochii din cap, însă atunci când a venit vremea să își întemeieze o familie, acesta nu a anunțat-o pe mama sa, căsătorindu-se

astfel cu o fată care nu era deloc pe placul Babei Dochia.

Baba Dochia era foarte dură cu nora ei, dându-i adesea treburi gospodărești greu de realizat. Astfel, nora Babei Dochia a fost trimisă de aceasta la râu pentru a spăla un ghem de lână negru. Tânăra trebuia să îl spele până când devenea alb. Deși era imposibil, nora Babei Dochia a decis să o asculte și să facă exact ceea ce i-a spus.

Degetele fetei au devenit roșii de la sânge, însă ghemul de lână tot negru era, dar un înger a ajutat-o să îndeplinească cerința Babei Dochia. Nora Babei Dochia a primit și o floare de la înger. Ajunsă acasă, Baba Dochia a văzut floarea din mâna norei sale, motiv pentru care a decis să meargă la munte cu oile, crezând că a venit primăvara.

Baba Dochia și-a pus pe ea nouă cojoace groase, însă pe parcursul călătoriei sale pe munte, aceasta a început să își dea jos hainele, vremea fiind schimbătoare. În a noua zi, atunci când Baba Dochia a rămas fără haine, un ger cumplit a venit și a înghețat-o pe aceasta, dar și pe oile pe care le avea.