Cum se aleg Babele din martie 2024 și ce semnificație are această tradiție

Autor: Denisa Irimia

Ce semnificatie au Babele

Sursa: freepik

Cum sunt alese Babele și ce înseamnă ele? Iată cum ar trebui să îți alegi baba în luna martie și care este semnificația acestei tradiții în cultura românească!

Zilele de început ale lunii martie sunt denumite "Babele" sau Zilele Babei Dochia. În această perioadă, există diverse superstiții și credințe populare asociate.

Babele reprezintă personaje mitologice cunoscute în folclor. Legenda este legată de Baba Dochia, asociată cu aducerea iernii, care începe în luna martie să-și înlăture un cojoc din cele nouă. Prin această acțiune, temperatura crește treptat, iar iarna este înlocuită treptat de primăvară.

Citește și: Ce reprezintă culorile mărțișorulului în tradiția românească: Este considerat de specialiștii etnografi ca fiind esența tradiției

Cum se aleg Babele din martie 2024 și ce semnificație are această tradiție

Conform unei tradiții străvechi, la debutul fiecărei primăveri, se spune că fiecare individ ar trebui să-și aleagă o baba. Această practică este respectată încă din antichitate și a fost transmisă din moși în strămoși.

În intervalul 1-9 martie, Babele reprezintă zile fluctuante, unele caracterizate de temperaturi ridicate, în timp ce altele sunt reci și friguroase.

Există credința că alegându-ți "baba" în una dintre aceste zile, vremea din ziua respectivă va prevesti cum va fi întregul an. Termenul "Babele" este uneori înlocuit cu "Zilele Dochiei" în această context.

Prin urmare, în cazul în care vremea este însorită în ziua pe care ai ales-o, anul respectiv va fi marcat de experiențe plăcute, realizări notabile și bucurii abundente.

Cu toate acestea, în cazul în care condițiile meteorologice sunt instabile și întunecate în ziua selectată, individul respectiv poate experimenta provocări suplimentare pe parcursul anului și s-ar putea confrunta cu diverse probleme.

Pe lângă asta, alegerea zilei babei nu doar reflectă cum va decurge anul, ci se afirmă că oferă și sugestii cu privire la caracterul celui care a făcut această alegere.

Pentru alegerea zilei Babei, românii au la dispoziție două opțiuni. Prima și cea mai obișnuită presupune ca fiecare individ să-și aleagă, la întâmplare, o zi din perioada 1-9 martie.

A doua opțiune constă în alegerea Babei în funcție de ziua nașterii. Pentru cei născuți între 1 și 9 martie, procesul este simplu, deoarece ziua de naștere devine baba aleasă pentru ei.

Fiecare persoană are baba în ziua corespunzătoare datei sale de naștere.

De exemplu, dacă cineva se naște într-o zi de 6, atunci baba sa va fi pe 6 martie. În cazul în care data de naștere este, de exemplu, 30, baba va fi pe 3 martie (3+0=3).

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Superstiții de Mărțișor. Ce fac românii de 1 martie

Povestea Babei Dochia şi cele 9 cojoace

Babele anunță sosirea primăverii. Conform legendei, în această perioadă, Baba Dochia, simbolul iernii, începe să-și înlăture cele 9 straturi de îmbrăcăminte, câte unul în fiecare zi. Astfel, odată cu fiecare strat eliminat, temperatura de afară crește treptat, permițând primăverii să se instaleze.

Conform unei alte legende, se spune că Baba Dochia avea un fiu numit Dragobete. Atunci când acesta a ajuns la maturitate și și-a adus acasă o noră, mama sa nu a putut accepta această situație, ceea ce a dus la o relație tensionată și la dificultăți în viața lor.

Într-o zi, Baba Dochia i-a dat tinerei un mănunchi de lână neagră și a trimis-o la râu pentru a o spăla, insistând ca ea să nu se întoarcă acasă până când lâna nu va deveni albă. Cu toate eforturile tinerei de a spăla lâna, culoarea acesteia a rămas neschimbată.

La acea vreme, într-un moment deosebit, Iisus Hristos i s-a arătat fetei și i-a înmânat o frumoasă floare roșie, sugerându-i să spele lâna neagră cu această floare.

În urma acestui eveniment miraculos, lâna care inițial era de culoare neagră s-a schimbat într-un alb imaculat. Cu inima plină de bucurie, tânăra s-a întors acasă, împărtășindu-și minunea cu cei din jur.

De îndată ce Baba Dochia a aflat de această transformare, furia i s-a stârnit și mai mult, determinând-o să pornească în căutarea primăverii, purtând cu ea cele 9 cojoace.

Baba Dochia, influențată de temperatura caldă, a simțit nevoia să renunțe la fiecare cojoc în timpul călătoriei ei. Cu toate acestea, odată ce a abandonat și ultimul cojoc, vremea s-a schimbat brusc, iarna revenind cu putere, iar Baba Dochia a fost cuprinsă de frig și a înghețat.