Cum se aplică sporurile de vechime în noua lege a pensiilor: Prevederile legislative

Autor: Bianca Vidoi

Cum sunt afectate sporurile de vechime de către noua lege a pensiilor

Sursa: PixaBay

Legea pensiilor a fost adoptat săptămâna aceasta, alături de alte amendamente, printre care și cele legate de sporurile de vechime.

Luni seară, deputații au adoptat noua lege a pensiilor, iar împreună cu aceasta au fost adoptate și mai multe amendamente printre care se numără și cele pentru aplicarea sporurilor de vechime.

Cum se vor aplica sporurile de vechime în noua lege a pensiilor

Sporul de vechime este acordat pensionarilor, în funcție de vechimea pe care au avut-o în domeniul muncii, iar aceasta trebuie să aibă o valoare minimă de trei ani.

Începând cu anul 2001, sporul de vechime a fost înlocuit cu stagiul de cotizare, perioada din care a început ca prin stagiul de cotizare să se calculeze dreptul la pensie, iar acesta este calculat pentru toate locurile de muncă pe care oamenii le-au avut de-a lungul vieții.

Începând de luni, ziua în care deputații au adoptat noua lege a pensiilor, punctajele lunare, pentru angajații ce au avut carte de muncă înainte de data de 1 aprilie 2001 se calculează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat contribuția la bugetul asigurărilor sociale de

stat. 

Citește și: Punctul de pensie: Se elimină plafonarea de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Ce înseamnă acest lucru

Pentru a dovedi venitul brut sau net pe care românii l-au câștigat în perioada în care aceștia au muncit, trebuie să le fie eliberată o adeverință pe baza statelor de plată, de către angajatori. În cazul în care angajatorii nu pot să vă ofere adeverința de care aveți nevoie, atunci românii pot să ceară eliberarea acesteia de către deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru

prestarea serviciilor arhivistice, în original. 

Există situații în care venitul brut sau net nu poate fi dovedit pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, astfel încât se vor calcula la punctajele lunare, salariile brute sau nete, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, alături de sporurile cu caracter permanent care au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare după data de 1 aprilie 1992.

Sporurile de vechime ce se vor utiliza la determinarea punctajelor lunare sunt:

  • perioada 1 martie 1970- 31 august 1983:

- 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5 -10 ani;

- 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10- 15 ani;

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15- 20 ani;

- 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani.

  • perioada 1 septembrie 1983- 31 martie 1992:

- 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3- 5 ani;

- 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5- 10 ani;

- 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;

- 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15- 20 ani;

- 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani.

  •  perioada 1 aprilie 1992- 1 aprilie 2001: se vor lua în calcul informațiile înscrie în cartea de muncă sau dovedite cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale, în original, potrivit adevarul.ro.

Vârsta de pensionare a femeilor se va majora

Noua lege a pensiilor a fost adoptat luni în Plenul Camerei Deputaților, iar aceasta a primit 199 de voturi "pentru", 39 de voturi "împotrivă" şi 17 abţineri. Proiectul dezvoltat de Guvern dorește ca începând de la data de 1 ianuarie a anului 2024, punctul de pensie al românilor să se majoreze cu 13,8%, astfel va crește de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Mai este amintită în proiectul aprobat luni de deputați și o a doua mărire ce ar trebui să aibă loc la începutul lunii septembrie, atunci când pensiile românilor vor fi recalculate.

Proiectul prevede ca vârsta de pensionare a românilor să crească pe parcursul anilor, astfel încât să ajungă la 65 de ani, atât la femei, cât și la bărbați. În anexa atașată acestui proiect se arată că vârsta de pensionare va ajunge la 65 de ani în ianuarie 2035, în prezent vârsta la care femeile pot să iasă la pensie fiind de 62 de ani.

Citește și: Continuă protestele din domeniul sănătății. Noua lege a pensiilor stârnește nemulțumiri în rândul angajaților

Stagiul de cotizare sau dreptul la pensie se va putea obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul alte perioade ce se calculează ca și contribuții, precum perioadele universitare sau de stagiu militar. Stagiul complet de cotizare pentru dreptul a pensie rămâne de 35 de ani, atât la femei, cât și la bărbați.