Un oficial Enel a fost invitat în platoul România TV și, conform Playtech.ro, acesta a explicat noul mecanism adoptat de către autoritățile din București în ceea ce privește facturile la energia electrică.
Așadar, invitatul a explicat ce se întâmplă cu facturile unui apartament cu trei camere, al cărui consum pornește de la 246 kw/h. Prețurile au fost raportate la perioada 1 aprilie – 30 aprilie.
Plafonările diferă în funcție de consumul înregistrat pe facturile clienților
„ Acum, de la 1 aprilie 2022, clienţii beneficiază doar de plafonare. Plafonarea este acordată pe baza istoricului de consum din 2021.
A doua categorie de clienţi este cea care consumă între 100 şi 300 kw/h pe lună. În cazul acestora avem plafonare la 0,8 lei. A treia categorie, clienţii care au peste 300 kw/h medie de consum lunar pe anul trecut, nu beneficiază de plafonare”, a spus reprezentantul Enel.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Plafonarea prețurilor nu va ajuta foarte mult românii
Mai pe înțelesul tuturor, așa cum s-a întâmplat și în iarna 2021 – 2022, desi plafonările prețurilor există, efectele acestora nu se vor resimți la nivel national, desi scumpirile afectează pe toată
lumea.Mai mult decât atât, persoanele care vor avea cel mai mult de câștigat sunt cele care, în locuința lor, au un consum până în 100 kw/h. Cu toate acestea, înregistrarea unui consum atât de mic de energie este extrem de greu de atins.
Citeste si: Veste bună pentru consumatorii casnici de energie: nu mai trebuie plătit abonamentul
Ce se va întâmpla atunci când plafonul va fi depășit
Depășirea plafonului va aduce cu sine consecințe care se vor face simțite în buzunarele românilor. Conform Digi24.ro, specialiștii în energie susțin că aproximativ 30% dintre consumatorii casnici nu vor avea posibilitatea de a se încadra în categoria care va putea beneficia de plafonare.
„Pe energie electrică, cei care depășesc 300 kWh pe lună vor plăti prețurile din contract care sunt cu 70-80% mai mari față de anul trecut. Prețul plafonat pentru gaze naturale înseamnă un preț care este mai mare cam cu 120% față de media anului trecut din aceeași perioadă, adică plafonarea s-a făcut la un nivel de preț care este cam de 2,3 ori mai mare decât anul trecut”, a spus Dumitru Chisăliță, specialist în energie.
Românii sunt indignați de cele întâmplate și susțin că este foarte greu, aproape imposibil chiar, să consume doar 100 de kWh.