Cum se calculează media de admitere la liceu? Elevii află rezultatele la data de 3 iulie 2024

Autor: Bianca Vidoi

Evaluare Națională

Sursa: freepik

Pe parcursul acestei săptămâni, elevii ce au terminat clasa a VIII-a au susținut Evaluarea Națională, ce va determina liceul pe care îl vor urma.

Marți, 25 iulie 2024, elevii au susținut prima probă la Evaluarea Națională, la Limba și literatura română, urmând ca la data de 27 iulie să susțină proba scrisă la Matematică. Elevii ce au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susține un examen la data de 28 iunie 2024, iar rezultatele inițiale vor fi primite pe 3 iulie. Iată cum se calculează media de admitere la liceu.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Elevii ce au terminat clasa a VIII-a au avut parte de o săptămână plină de emoții și stres, deoarece au susținute probele Evaluării Naționale, la Matematică și Limba și literatura română. Rezultatele inițiale ale Evaluării Naționale vor fi afișate la data de 3 iulie, iar în aceeași zi, în intervalul orar 16:00- 19:00, dar și în ziua următoare, între orele 08:00- 12:00, elevii pot depune contestații.

Contestațiile vor fi analizate în intervalul 4- 9 iulie 2024, iar la data de 9 iulie, elevii ce termină clasa a VIII-a vor primi rezultatele finale ale Evaluării Naționale. Acest rezultat reprezintă media cu care elevii se vor înscrie la liceu în anul 2024, notă ce este calculată ca o medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele de examen, potrivit edupedu.ro.

Anul 2024 este cel de-al doilea în care media claselor V-VIII nu mai are nicio pondere în calcularea mediei de admitere la liceu. Aceasta se ia în considerare în cazul în care doi elevi ce vor să intre la același liceu au aceeași medie. În această situație, cei doi elevi vor fi departajați folosind criteriile:

Citește și: Când se afișează rezultatele de la Evaluarea Națională? Calendarul admiterii la liceu

a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a

b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale

c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale

d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art.

Cum se calculează media de admitere în învățământul liceal vocațional

Există însă și câteva excepții de la formula de calculare a mediei de admitere la liceu, care este calculată ca o medie aritmetică cu două zecimale, mai exact în cazul învățământului liceal vocațional. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf se va folosi formula: 

(3 APT+ MA)/4= MFA,

unde: APT= nota finală la probele de aptitudini;

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

MA= media de admitere (calculată conform Punctului I);

MFA= media finală de admitere.

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se va calcula după formula:

(APT+ MA)/2= MFA,

unde: APT= nota finală la probele de aptitudini;

MA= media de admitere (calculată conform Punctului I);

MFA= media finală de admitere.

Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează folosind formula:

0,2 MA+ 0,8 NP= MFA,

unde: NP= nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică;

MA= media de admitere (calculată conform Punctului I);

MFA= media finală de admitere.

 


O nouă ediție incendiară “Casa iubirii” a avut loc astăzi, 29 iunie, la Kanal D. Alexandra a luat o decizie care i-a lăsat fără cuvinte pe băieți.