Cum se calculează media de admitere liceu în 2023: O schimbare importantă se aplică în acest an!

Author: Cristina Mocanu

Admiterea la liceu are loc, în acest an, după publicarea notelor de la Evaluarea Națională.

Sursa: pexels.com

Potrivit Ministrului Educației, mai multe modificări au fost aduse Bacalaureatului în acest an, inclusiv calculul mediei pentru admiterea la liceu.

Admiterea la liceu are loc, în acest an, după publicarea notelor de la Evaluarea Națională. Care sunt modificările din acest an?

Care este calendarul Admiterii la liceu?

- 6-7 și 10-17 iulie 2023: Completarea opțiunilor în fisele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Este important ca aceste opțiuni să fie completate cu atenție, deoarece orice greșeală poate duce la o repartizare nedorită.

De asemenea, absolvenții care doresc să participe la admiterea în alt județ trebuie să depună/transmită fisele conform procedurii stabilite.

- 6-7 și 10-14 iulie 2023: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor erori în baza de date computerizată și listarea fiselor corectate. Aceste operațiuni se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

- 17 iulie 2023: Termenul limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București.

În aceeași zi se face transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul Național de Admitere prin confirmarea finalizării operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

Citește și: Barem Limba și literatura maternă BAC 2023: Verifică online răspunsurile corecte, pe Edu.ro

- 18 iulie 2023: Corectarea erorilor și confirmarea finalizării modificărilor în aplicația informatică centralizată.

- 19 iulie 2023: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023.

- 19 iulie 2023: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământ liceal din județ/municipiul București.

- 20-25 iulie 2023: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

- 25 iulie 2023: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

- 26-28 iulie 2023: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Pe data de 5 iulie ar trebui să se afișeze ierarhia la nivel județean/ al municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cum se calculează media Admiterii la liceu în 2023 și ce modificări au apărut?

Ministerul Educației a decis ca, începând cu anul școlar 2022-2023, ierarhizarea elevilor să se facă exclusiv pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire,

a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2023 urmează să fie afișate pe data de 4 iulie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației.

Citește și: Contestații Evaluare Națională 2023: Până când se depun cererile?

Iată cum se calculează media pentru admitere:

Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:

(3*APT+ MA)/4= MFA unde: APT= nota finală la probele de aptitudini; MA= media de admitere; MFA= media finală de admitere.

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

(APT+ MA)/2= MFA unde: APT= nota finală la probele de aptitudini; MA= media de admitere; MFA= media finală de admitere.3.

Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

 0,2 MA+ 0,8 NP= MFA unde: NP= nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba si literatura română şi Matematică; MA= media de admitere; MFA= media finala de admitere.

Sursă: edu.ro

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?