Cum se calculează media pentru admiterea la liceu 2022. Iată cât de mult contează notele de la Evaluarea Națională 2022

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 23 iun 2022, 10:44

După Evaluarea Națională 2022 urmează admiterea la liceu pentru absolvenții de gimnaziu 

Sursa: unsplash

După Evaluarea Națională 2022, pentru elevii de clasa a VIII-a începe o nouă etapă importantă și anume admiterea la liceu 2022. Cum se calculează media de admitere la liceu în acest an, cât contează notele de la Evaluarea Națională 2022 și mediile din gimnaziu?

În anul 2022, admiterea la liceu se face în baza unei medii obținute luând în calcul notele de la Evaluarea Națională 2022 și media anilor de gimnaziu V-VIII. Iată care este formula pe care o pot folosi elevii pentru a-și calcula media de admitere la liceu 2022.

Admitere la liceu 2022. Cum se calculează, de fapt, media de admitere la liceu în acest an? 

Absolvenții de gimnaziu se pregătesc pentru admiterea la liceu 2022, aceasta urmând să se desfășoare după Evaluarea Națională 2022. Ministerul Educației a anunțat că și în acest an vor fi luate în calcul mediile din anii de gimnaziu V-VIII, dar și notele pe care elevii le vor obține la Evaluarea Națională 2022. Astfel, există o formulă pe care elevii o pot folosi pentru a-și calcula media de admitere la liceu în 2022: MA= 0,2 × ABS+ 0,8 × EN.

În formula de mai sus, MA este media de admitere la liceu, ABS reprezintă media generală din gimnaziu, mai exact media generală de absolvire a claselor V-VIII, iar EN este media generală a notelor obținute la Evaluarea Națională 2022. 

Conform datelor oficiale, în calcul mediei de admitere la liceu 2022 cel mai mult contează notele pe care elevii le vor obține la cele două probe scrise ale Evaluării Naționale 2022.

Acest lucru înseamnă că media generală de la Evaluarea Națională 2022 are o pondere de 80% în calcul mediei de admitere la liceu, în timp ce restul de 20% sunt reprezentați de media anilor de gimnaziu V-VIII.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: REZULTATE Evaluare Națională 2022. Ministrul Educației: „Numărul mediilor peste cinci este la un maxim absolut” Elevii de gimnaziu află astăzi ce note au luat la Limba și literatura română și matematică

Ce se întâmplă dacă mai mulți elevi au aceeași medie de admitere la liceu în 2022? 

Nu de puține ori s-a întâmplat ca doi sau mai mulți elevi să aibă aceeași medie de admitere la liceu și să aibă și aceeași opțiune pentru instituția de învățământ pe care își doresc să o urmeze. În astfel de situații, Ministerul Educației a stabilit mai multe criterii de departajare, acestea aplicându-se în următoarea ordine: 

  • media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
  • media generală de absolvire a claselor V-VIII
  • nota obţinută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor Art.10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale

Citeste si: REZULTATE Evaluare Națională 2022. EDU.RO publică notele elevilor în format anonimizat. Ce se întâmplă dacă un elev pierde codul unic de la Evaluarea Națională

Media de admitere la liceu ar putea fi calculată fără să se mai țină cont de media din gimnaziu 

Pentru generațiile următoare de elevi, media de admitere la liceu ar putea fi calculată după o formulă diferită, asta dacă se va schimba Legea educației și se vor aplica modificările anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că mediile din anii de studiu V-VIII nu sunt atât de relevante și că nu ar trebui să mai fie luate în calcul atunci când este stabilită media de admitere la liceu. Astfel, Ministerul Educației ar putea să modifice acest aspect în perioada următoare.

„Este un aspect pe care mi-aș dori să îl clarificăm. Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, voi urmări cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu. Mai degrabă, nu. În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante pentru copii nu cred că este fair.”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Când are loc Evaluarea Națională 2022. Calendarul oficial 

Având în vedere că un procent important din media de admitere la liceu 2022 este reprezentat de media de la Evaluarea Națională 2022, elevii de clasa a VIII-a trebuie să obțină note cât mai mari pentru a-și asigura un loc la liceele de top din România. Iată când are loc Evaluarea Națională 2022 și când vor fi afișate rezultatele.

  • 30 mai — 3 iunie 2022- Înscrierea la evaluarea națională;
  • 3 iunie 2022- Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
  • 14 iunie 2022- Limba și literatura română — probă scrisă;
  • 16 iunie 2022- Matematica — probă scrisă;
  • 17 iunie 2022- Limba și literatura maternă — probă scrisă;
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14.00)- Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 23 iunie 2022 (ora 16.00-19:00) 24 iunie 2022 (ora 8.00—ora 12.00)- Depunerea contestațiilor;
  • 24 iunie—29 iunie 2022- Soluționarea contestațiilor;
  • 30 iunie 2022- Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Sursă: edu.ro

Citeste si: Atenție, se schimbă legea! Elevii olimpici din școlile particulare vor primi burse de performanță, la fel ca cei din școlile de stat