Cum se calculează pensiile în 2024? Câți bani vor primi în plus seniorii în urma recalculării: „Creşterea va fi de 87%”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 02 feb 2024, 17:47

Cum se calculează pensiile în 2024? Câți bani vor primi în plus seniorii în urma recalculării: „Creşterea va fi de 87%”

Sursa: PixaBay

Anul 2024 aduce schimbări semnificative pentru pensionarii din România, cu o majorare de 13,8% începând cu 1 ianuarie și o recalculare a tuturor pensiilor până în luna septembrie, bazată pe o nouă formulă de calcul.

Cu toate acestea, o întrebare importantă este pe buzele multor pensionari: câți bani vor primi în urma acestei recalculări? Este cert că pentru unii creșterea va fi mai mare, în timp ce pentru alții va fi mai redusă.

„Pot să vă spun că peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari ”, explica în luna decembrie Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Unii pensionari vor primi dublul pensiei în urma recalculării

Primul pas pentru a estima pensia viitoare este calculul punctajului lunar, o componentă esențială în noua formulă de calcul. Acesta se determină simplu prin împărțirea salariului mediu brut la câștigul salarial mediu brut utilizat pentru elaborarea bugetului din acel an. În cazul anului 2024, câștigul mediu brut este de 6.789 de lei.

Citește și: Anunț important pentru o anumită categorie de români. Se schimbă modul de acordare al tichetelor pentru alimente

„Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care aveam un pensionar în indemnizaţie minimă socială care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, peste 1900 de lei”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Cum se calculează corect pensia

Pentru a înțelege mai bine acest proces, luăm un pensionar care a avut un salariu mediu brut de 5.000 de lei (aproximativ 2.900 lei net). Punctajul lunar pentru acest pensionar  este de 0,73648, obținut prin împărțirea salariului mediu brut la câștigul salarial mediu brut.

Citește și: Pensiile până în 3000 de lei ar putea scăpa de impozit! Câți bani în plus vor primi pensionarii: „Să aibă venituri cât mai mari”

Se adună apoi toate punctajele lunare dintr-un an și se împart la 12 pentru a obține punctajul anual. În cazul pensionarului nostru, cu un venit constant de 5.000 de lei brut, punctajul anual este de 0,73648.

Totalul punctajelor anuale obținute se înmulțește apoi cu valoarea punctului de referință (VPR), care este de 81 de lei începând cu 1 ianuarie 2024.

Este esențial ca fiecare pensionar să-și calculeze punctajul lunar și să fie informat pentru a înțelege mai bine impactul asupra pensiei lor în 2024.