Cum se calculează pensiile militare în 2021. În funcție de vechime, spor și grad de risc

Author: Denisa Avram
Actualizat: 22 iul 2022, 00:25
Pensii militare mod de calcul

Indexarea pensiilor militare, cu rata inflației a fost amânată, până la 1 septembrie 2021.

Printre ajutoarele sociale oferite de stat se numără și pensia militarilor, care se calculează în baza Legii nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat. Cuantumul pensiei diferă de la individ la individ deoarece se iau în considerare mai mulți factori individuali precum vechimea în cadrul serviciului militar. 

Cum se calculează pensia militarilor?

Cuantumul pensiilor militarilor de serviciu se calculează în baza Legii nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat.

Potrivit art. 3, lit. f), cuantumul pensiei de serviciu se calculează în procente din baza de calcul, astfel: polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care au o vechime cumulată de cel puțin 25 de ani, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, beneficiază de pensie de serviciu.

Suma acestei pensii este de 65% din baza de calcul prevăzută în art 28.

Se mai adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută în art 28, pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută mai sus. Legea pensiilor militare, art. 108, prevede:

„Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de: 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani; 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 ani; 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani”.

Citeste si: Indemnizații pentru persoane cu handicap, veterani și văduve în 2021. Cât sunt și cum se aprobă

Se acordă spor de vechime pentru pensiile militare?

Pentru vechimea minimă de 25 ani, realizată de pensionar, se acordă procentul de 65%. La fiecare an care depășește vechimea minimă prevăzută de lege, se adaugă 1%.

Se mai acordă procentul corespunzător, la stabilirea procentului total aferent contribuției la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individual la buget. Art. 30 menționează că în cazul în care procentul depășește plafonul impus de lege, va rămâne la valoarea de 85%: 

„pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28”.

Baza de calcul pentru pensia militară Legea 223/2015, art. 28, este cea după care s-a întocmit baza de calcul. Aceasta este transmisă de către unitatea de la care persoana a trecut în rezervă, încetându-i raporturile de servici. La aceasta se aplică procentul rezultat în urma aplicării sporurilor menționate mai sus, pentru a obține pensia militară. Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificările și completările ulterioare, se aplică pensionarilor care dețin ordin/semn onorific.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Acte și documente necesare pentru Ajutor Social 2021

Cuantumul pensiei nete

Conform legii privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare: „la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei”. Astfel, plafonare unor pensii militate Art 60 din Legea pensiilor militare de stat, a fost modificat prin intrarea în vigoare a prevederilor art. VII pct. 3 din O.U.G. nr. 59/2017.

Beneficiarii care au trecut în rezervă sau care au încetat raporturile de serviciu cu unitatea, după data de 15 septembrie 2017, au avut de suferit. Acestor categorii de pensionari le-a fost plafonată pensia netă, la valoarea soldelor/salariilor lunare nete, aferente soldelor/salariilor lunare brute, cuprinse în baza e calcul a pensiei.

Citeste si: Pensii 2021. Ce persoane pot ieși la pensie anul acesta

Baza de calcul 

Ca bază de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat se folosește media soldelor/salariilor brute, realizate în cadrul funcției de bază, timp de 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de: militar poliţist funcţionar public cu statut special actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c).

Astfel, impozitul pe venit (10%) se deduce din pensia în cuantum brut, rezultând pensia de serviciu netă. Venitul impozabil lunar se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

Indexarea pensiilor militare

Indexarea pensiilor militare cu rata inflației a fost amânată până la 1 septembrie 2021.

În bugetul MApN vor fi prevăzute resursele necesare susținerii acestei inițiative începând cu luna aprilie 2021.

–          Legea 168/2020  (pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat)va fi aplicata începand cu luna februarie 2021 existând resursele financiare necesare.

–         Militarii în rezervă și retragere vor beneficia de prevederile  HG-998/19.11.20210  privind stabilirea, acordarea, distribuirea și decontarea biletelor de tratament balnear și de recuperare.

Citeste si: Care este valoarea ajutorului social în 2021 și care sunt persoanele care au acest drept

–         Ministrul Apararii Naționale, dl. Nicolae CIUCĂ a prezentat propunerea ca militarii să se poată imuniza impotriva COVID -19, în centrele de vaccinare ale MApN, instituția militară urmând să pună la dispoziția militarilor această facilitate, numai la dorința acestora. (Sursa: col (rtr) Marin Tudor – președinte Forumul SAOPSN)

Citeste si: Ajutor de deces 2021. Câți bani primesc de la stat familile pentru o înmormântare