Cum se calculeaza pretul puntilor dentare?

Autor: Diana Tilă

Puntea dentara este o lucrare protetica care se foloseste pentru a inlocui sau restaura unul sau mai multi dinti absenti de pe arcadele dentare.

O punte dentara se poate executa fie pe dinti naturali, fie pe implanturi dentare.

Inainte de aparitia implanturilor dentare, puntile pe dinti naturali se executau la scara larga. Odata cu aparitia si impunerea implanturilor in stomatologia moderna, puntile realizate pe acestea au capatat o importanta tot mai mare.

Poate te intrebi cum poti sa calculezi pretul unei punti dentare. In cele ce urmeaza, vom analiza modalitatile prin care poti sa afli acest cost precum si alte detalii pe care este bine sa le cunosti.

Din ce este alcatuita o punte dentara?

Dupa cum se poate vedea in imaginea de mai sus, o punte are 2 componente principale:

a) Elementele de sprijin sau elementele de agregare

Elementele de sprijin sunt coroane dentare cu ajutorul carora puntea se sprijina pe dintii naturali sau pe implanturile dentare.

Retine ca o punte se poate sprijini fie pe implanturi, fie pe dinti naturali, dar niciodata pe amandoua in acelasi timp. Cu alte cuvinte, nu se poate proiecta o punte care se va sprijini intr-o parte pe un implant si in cealalta pe un dinte natural.

Cu mici exceptii, o punte trebuie sa aiba dinti de sprijin sau implanturi de ambele parti a spatiului edentat ce trebuie restaurat. In functie de numarul de dinti lipsa, aceasta poate avea 2 sau mai multe elemente de sprijin.

b) Corpul puntii sau elementele intermediare

Intermediarii puntii au rolul de a inlocui dintii absentii fiind plasati intre elementele de agregare. O punte poate avea unul sau mai multi intermediari.

Din ce materiale poate fi realizata o punte si cum influenteaza acest lucru costul final?

Puntile dentare se executa din aceleasi materiale ca si coroanele dentare. In cele mai multe situatii, se prefera puntile ceramice sau din zirconiu. Lucrarile compozite sau cele din acrilat se folosesc mai mult ca si variante provizorii.

  • Puntile metalo ceramice sunt alcatuite dintr-un schelet de suport realizat dintr-un aliaj metalic (crom-cobalt, aur, titan) peste care este pozitionata ceramica dentara care va da lucrarii un aspect estetic.
  • Puntile din zirconiu sunt superioare calitativ dar si mai scumpe. Zirconiul este o ceramica de culoare alba extrem de rezistenta care are un aspect estetic net superior aliajelor metalice.

Puntile se pot executa integral din zirconiu (zirconiu monolit). Acestea vor avea o culoare alba si sunt indicate mai ales in zonele posterioare, mai putin vizibile ale cavitatii bucale.

Varianta mult mai agreabila presupune executarea unui schelet de sustinere din zirconiu peste care se vor plasa mai multe straturi de portelan dentar, avand rol fizionomic. Aceasta alternativa este mai scumpa decat cea anterioara dar are o estetica excelenta.

  • Puntile integral ceramice sunt confectionate doar din portelan fara nici un schelet de sustinere. Sunt cele mai estetice lucrari, dar si cele mai scumpe. Pentru a nu risca deteriorarea lor, se folosesc mai ales in partile din fata a cavitatii orale (incisivi, canini) unde fortele masticatorii sunt mai mici (iar pretentiile fizionomice mai mari).

Tot din acelasi motiv, nu se indica executarea de punti total ceramice care depasesc 3 sau 4 elemente.

Puntile pe implanturi

Desi nu difera din punct de vedere al structurii, orice lucrare executata pe implanturi dentare va fi de obicei mai scumpa decat acelasi tip de lucrare realizata pe dinti naturali. Aceasta deoarece precizia ceruta in cazul unei restaurari pe implanturi este mult mai mare.

Cum se calculeaza pretul unei punti dentare?

Acum, dupa ce cunosti toate elementele de baza privind puntea dentara, sa vedem cum poti calcula costul unei astfel de restaurari. Pretul va depinde de 3 elemente principale:

  • Materialele din este realizata lucrarea (metalo ceramica, zirconiu, integral ceramica, etc.)
  • Daca puntea este pe implanturi sau pe dinti naturali
  • Numarul dintilor lipsa

Exista 2 metode de calcul pentru o punte dentara in functie de clinica sau cabinetul pe care il vizitezi. Vom discuta despre fiecare din ele in parte, insotind descrierea si cu un exemplu practic.

In primul rand, va trebui sa cunosti pretul unei coroane dentare de tipul respectiv iar in al doilea rand numarul total de elemente ale puntii.

Chiar daca poti afla costul unei coroane consultand lista de pret a clinicii respective, este bine sa discuti toate aceste aspecte cu medicul tau. In acest mod, iti vei putea face o idee mult mai clara despre optiunile de tratament disponibile iar costul total al lucrarii va fi mult mai usor de estimat.

Varianta 1

In aceasta varianta se aduna toate elementele puntii (elemente de agregare si intermediari) iar rezultatul se inmulteste cu costul unei coroane din materialul respectiv.

De exemplu, daca ai 2 dinti lipsa si doresti sa ii restaurezi printr-o punte metalo ceramica pe dinti naturali, calcul va fi urmatorul:

  • Verifici pretul unei coroane metalo ceramice. Sa presupunem ca acesta este 1000 de lei.
  • Puntea va avea 2 elemente de sprijin pe dintii adiacenti bresei si 2 intermediari care vor inlocui dintii absenti (vezi imaginea de la inceputul articolului). Deci un total de 4 elemente.
  • Pretul total va fi 4000 de lei (4x1000).

Daca in schimb discutam despre o punte pe implanturi cu 4 elemente (2 de sprijin si 2 intermediari) atunci va trebui sa verifici costul unei coroane metalo ceramice pe implanturi (care, de obicei, este mai scumpa) si sa inmultesti aceasta valoare cu 4.

Varianta 2

Unele clinici sau cabinete au preturi diferite pentru coroanele de sprijin si intermediari. Primele vor fi intotdeauna mai scumpe.

Daca planul de tratament implica o punte de 3 elemente din zirconiu pe implanturi, din care 2 coroane de sprijin si 1 intermediar, vei avea urmatorul calcul:

  • Sa presupunem ca pretul unei coroane din zirconiu pe implant este 1600 de lei iar un intermediar de acelasi tip este 1200 de lei
  • Pretul total va fi: (2x1600) + (1x1200) = 4400 lei

Concluzii

In primul rand, este foarte important sa tii cont de indicatia medicului tau. In al doilea rand, nu este bine sa alegi cea mai ieftina punte dentara. Este bine sa te gandesti la raportul calitate-pret dar, in stomatologie, ca de altfel in multe alte domenii, de cele mai multe ori tratamentele de calitate au si un cost pe masura.