Guvernul a postat vineri Ordonanța de urgență prin care decide noile reguli de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, care se vor aplica de astăzi, 1 februarie 2022. Conform noii scheme, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar consumul va crește. De asemenea, se va plafona prețul energiei și pentru companii.
Cum se compensează facturile de la 1 februarie 2022
Pentru facturile la energie electrică:
- La energie electrică prețul maxim plafonat va fi de 0,8 lei pe fiecare kWh, în scădere de la 1 leu pe kWh, cât era în schema precedentă;
- Pragul de consum va fi crescut la 500 kWh lunar, față de 300 kWh, cât este în schema actuală;
- Prețul plătit de populație după aceste măsuri va fi de 0,68 lei/kWh, conform premierului Nicolae Ciucă;
- Acesta este echivalent cu cea mai bună ofertă de pe piață, cea a companiei de stat Hidroelectrica.
Pentru facturile la gaze naturale:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- Pentru gaze naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh;
- Pragul de consum crește și el de la 1.000 de metri cubi în intervalul noiembrie 2021 – martie 2022 la 1.500 de metri cubi;
- Compensarea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la 33% din prețul gazelor fără alte tarife la 40%;
- Prețul nu poate să scadă sub 0,221 lei/kWh;
- Nivelul este cu 72% sub cel mai mic preț de la ora actuală din țara noastră, cel practicat de compania WIEE România, subsidiară a gigantului rus Gazprom.
Cum se vor plafona prețurile la energie și gaze naturale pentru firme
Prețurile la energie vor fi plafonate la 1 leu/kWh și pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și instituții, dar și pentru consumatorii mari.
Prețurile la gaze naturale vor fi plafonate la 0,37 lei/kWh pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici și industria alimentară.
Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final și are incluse:
- pentru energie electrică: componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
- pentru gaze naturale: componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.
Ministrul Energiei a transmis că, prin noua schemă, vor primi compensări mai mulți consumatori casnici.
„După ce mărim aceste plafoane estimez că ne vom duce pe energie electrică până în 90% (din numărul total al consumatorilor care vor beneficia de compensare – n.r.) și la gaze naturale undeva la 70-75%”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a mai subliniat că au parte de compensare în jur de 75% dintre consumatorii de energie electrică și în jur de 55-60% dintre consumatorii de gaze naturale.
Experții l-au contrazis spunând că beneficiază de compensare la gaze naturale doar 30-40% din consumatori și că plafonul lunar la gaze ar trebui mărit la 400 metri cubi pe lună, adică 2.000 mc pe cele cinci luni de iarnă, ca să beneficieze cât mai mulți oameni.