Cum se curăță mașina de spălat rufe?

Author: Oana Picerea

Folosim foarte des mașina de spălat rufe, însă nu de puține ori se întâmplă să uităm de faptul că și ea necesită spălare. Întreținerea mașinii de spălat este un aspect deseori neglijat de către consumatori. Ce presupune un astfel de procedeu? Curățarea suprafețelor sale exterioare, dar și a unor componente interioare, cum ar fi filtre, furtun de evacuare, garnitura de cauciuc de la tambur, sertarul pentru detergent și așa mai departe.

Curățarea interioară

Având în vedere că se folosește apă de la robinet, în mașina de spălat se pot depune resturi de calcar, care pot fi îndepărtate cu oțet alb. Dacă aceste pete sunt la vedere, se pot îndepărta cu o cârpă înmuiată în oțet. Dacă în mașină aparte și un miros urât, de mucegai, atunci se efectuează o spălare completă, fără detergent, la temperatura de 90°C și în plus, se adaugă un pahar de oțet alb în sertarul pentru agentul de spălare. Acesta va ajuta și la curățarea calcarului, dar și la îndepărtarea reziduurilor din mașina de spălat.

Pentru a preveni acumularea mirosurilor, se recomandă spălarea periodică, o dată pe lună, la temperatură ridicată, chiar dacă încă nu a apărut nicio problemă de miros urât până în momentul respectiv. Întreținerea preventivă ajută la menținerea mașinii de spălat în stare bună de funcționare.

În general, mașinile de spălat au un capac în exterior, care odată descoperit, permite accesul către un filtru de aer, care trebuie curățat în mod regulat, respectând instrucțiunile de utilizare din cartea tehnică a mașinii de spălat.

Filtrele și conducta de evacuare a mașinii de spălat trebuie bine curățate. Dacă le verifici după o perioadă de timp, vei fi surprins de ce poți găsi în ele – nisip, bucăți de materiale, scame și alte resturi de la rufele puse la spălat. Prin urmare, aceste componente ale mașinii trebuie curățate în mod periodic. Furtunul de evacuare se scoate, se curăță cu jet de apă și apoi se pune la locul lui.

După fiecare spălare se curăță sertarul pentru detergent și balsam, pentru o funcționare optimă a acestuia. Sertarul din plastic se poate scoate și se spală cu lichid de vase, apoi se pune la loc în mașină, perfect uscat.

Dacă vrei să ai grijă de mașina ta de spălat rufe, trebuie să ștergi de apă și reziduuri și burduful de cauciuc din jurul tamburului, de la deschidere. Petele de mucegai se pot îndepărta și cu cristale de carbonat de calciu. Uneori ajută și folosirea de lichid de curățat vase. Este important ca acesta să fie șters așa la fiecare spălare, pentru a nu se fisura în timp, fapt ce va afecta mașina de spălat. Prin fisurile ce apar se pot scurge reziduurile de apă cu detergent și astfel acestea ajung în interiorul mașinii, unde în timp produc mucegai și miros urât.

Curățarea exterioară

Carcasa exterioară a mașinii de spălat rufe se șterge periodic cu ajutorul unei lavete cu detergent neutru. În zonele înguste, la colțuri, se pot folosi bețișoare de bumbac, pentru a elimina murdăria depusă. Dacă nu se face deloc curățarea mașinii, pot apărea pete permanente, iar exteriorul ei se poate degrada foarte mult și poate rugini.

Dacă nu se respectă aceste reguli de întreținere și curățare, este posibil să apară anumite probleme de funcționare, care necesită servicii de reparații mașini de spălat. Nu este o idee bună să așteptați până când mașina de spălat rufe se strică de tot. Mai de grabă, puteți solicita ajutorul unor specialiști, online, prin ReparațieMașinadeSpălat.ro, chiar și pentru o inspecție sau pentru consultanță. Astfel veți putea preveni defecțiunile majore și reparațiile costisitoare, prelungind totodată viața mașinii de spălat.