În urma acestui lucru, au existat multe întrebări în mediul privat cu privire la cum se procedează în cazul în care părinții lucrează la angajatori diferiti. În acest sens, HotNews.ro a transmis o solicitare către Ministerul Muncii, care a răspuns.
“Z ilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută. Cererea este însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit Legii nr.19/2020,
Are dreptul de a beneficia de zile libere unul dintre părinți, pentru copii cu vârsta de până la 12 ani, sau pentru copii cu vârsta de până la 18 ani, când aceștia au dizabilități, înscriși în cadrul unei unități de învățământ, dacă locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Reținem, așadar, că legea nu stabilește cine clasifică dacă un loc de muncă se poate realiza și de la domiciliu, astfel apreciem că angajatorul este cel ce poate să facă această clasificare.
OUG nr. 30/2020 dezvoltă noțiunea de părinte și modifică substanțial modul de aplicare a Legii nr. 19/2020 privind acordarea de zile libere părinților.
Principala clarificare constă în faptul că indemnizația este suportată de fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, nu se restituie de către angajator către acest fond, iar până la finele exercițiului, fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale va
Prin părinte înțelegem părintele firesc conform Codului civil, adoptatorul, persoana ce are copii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, o persoană desemnată conform legislației în vigoare, părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrise într-o unitate de învățământ. Prezenta lege se aplică și pentru situațiile monoparentale.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Nu se aplică legea în următoarele situații:
• Unul dintre părinți se află în următoarele cazuri:
• Este în concediu medical sau în concediu pentru creșterea copilului;
• Este asistentul personal al copilului;
• Se află în concediu de odihnă sau în concediu fără plată;
• Se află în șomaj tehnic.
Prezenta lege nu se aplică nici în situația în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole silvicultură și piscicultură. Părinții pentru care se pot acorda zile libere beneficiază de aceste zile libere pe toată durata închiderii unităților de învățământ – în cazul de față pe toată durata stării de urgență.
citeste mai departe pe hotnews.ro
Citeste si: Care sunt cele doua substante ce trateaza coronavirus in sase zile si ce spun oamenii de stiinta
Citeste si: Coronavirus Romania- Raed Arafat: "Virusul nu se ia de pe haine". Unde rezista coronavirus cel mai mult
Citeste si: Coronavirus: evolutia bolii! In a cata zi se simt cel mai rau infectatii si cate zile dureaza boala