Cum se evaluează o proprietate? Cat costa cu adevarat o locuinta?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 iun 2023, 08:25

Cum se evaluează o proprietate? Cat costa cu adevarat o locuinta?

Sursa: PixaBay

Există mai multe motive pentru care se dorește evaluarea proprietății, cel mai frecvent fiind în cazul vânzării proprietății de către proprietar

Există mai multe motive pentru care se dorește evaluarea proprietății, cel mai frecvent fiind în cazul vânzării proprietății de către proprietar, atunci când un potențial cumpărător dorește să facă o ofertă de cumpărare.

Este necesar ca proprietarul să stabilească prețul corect în funcție de valoarea de piață pentru a nu descuraja cumpărătorii sau pentru a prelungi durata vânzării. Cu atât mai mult cu cât un preț stabilit prea mare ar putea tenta partea interesată să negocieze un preț considerabil mai mic decât valoarea reală.

În plus, vânzătorul ar putea ceda în cazul în care trebuie să închidă rapid sub presiunea timpului sau dacă nu a mai primit nicio altă ofertă de ceva timp.

Care este prețul corect?

În momentul în care calculăm valoarea reală a unei proprietăți, întâlnim diferiți termeni de preț:

Prețul de vânzare/ Prețul cerut: Suma pentru care vânzătorul este dispus să își transfere proprietatea.

Prețul cerut: Suma pe care cumpărătorul este dispus să o ofere pe baza propriei evaluări și a posibilităților financiare.

Preț de tranzacție: Prețul convenit în urma negocierii între vânzător și cumpărător.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Preț corect: Prețul optim care permite vânzătorului să realizeze o vânzare într-un interval de timp realist, fără a subestima valoarea reală a proprietății.

Care sunt diferitele metode de determinare a valorii unei proprietăți?

Metoda hedonică este utilizată de instrumentele de evaluare online pentru a evalua o proprietate. Băncile și companiile de asigurări îl folosesc, de asemenea, pentru a defini suma maximă pe care ar fi dispuse să o finanțeze.

Se utilizează și se compară valorile proprietăților aflate în prezent la vânzare sau vândute în ultimele luni.

Pentru a efectua o evaluare online, tot ce trebuie să faceți este să introduceți caracteristicile proprietății dumneavoastră:

  • Adresa poștală
  • Spațiu de locuit
  • Suprafața de teren
  • Anul de construcție
  • Numărul de camere (dormitoare și băi)
  • Facilități posibile (piscină, zonă de relaxare, verandă, grădină cu vedere liberă)

Instrumentul de evaluare va lua în considerare, de asemenea, numeroși parametri

legați de locație:

  • Proximitate față de transportul public, facilități comerciale, școli
  • Posibil proiect de construcție pe stradă sau în oraș
  • Numărul de oferte similare în vecinătate

Odată ce acești factori sunt specificați, instrumentul va compara proprietatea dvs. cu toate proprietățile din baza de date, pe baza unor criterii similare, și vă va oferi un interval de preț.

Această metodă este foarte fiabilă pentru proprietățile standardizate, deoarece cu cât sunt disponibile mai multe informații despre proprietăți similare, cu atât mai precise sunt regresiile statistice.

Analiza comparativă a pieței

Această analiză de piață compară proprietatea dvs. cu proprietăți similare, vândute sau de vânzare în orașul dvs., pentru a determina cea mai exactă valoare pentru dvs. pe baza unei comparații a prețurilor solicitate.

Puteți filtra cu ușurință casele din orașul dvs. pe un portal imobiliar selectând caracteristici similare ale proprietății dvs. și puteți afla prețurile de vânzare care au fost estimate pentru aceasta.

Calcularea prețului pe m² în orașul dumneavoastră

Pentru a calcula prețul proprietății dvs., aveți nevoie mai întâi de o sursă de informații de încredere care să vă arate prețul mediu pe m² în orașul dvs.

Această metodă vă va oferi o estimare aproximativă, dar nu ține cont de caracteristicile specifice ale proprietății dumneavoastră. Cu toate acestea, acest lucru este, la rândul său, utilizat intensiv de către cumpărătorii interesați pentru a evalua ei înșiși o proprietate într-un mod simplu, pe baza prețului pe m², excluzând astfel un preț de vânzare umflat.

Citeste si: Cumpărarea unei clădiri vechi- Atenție la costurile suplimentare de renovare