Cum se explică interesul firmelor românești de construcții pentru forța de muncă asiatică? 4 motive cheie

Author: Lavinia Medrea

Angajarea muncitorilor extracomunitari a devenit o idee tot mai mult abordată de către firmele românești care se confruntă cu deficit de personal în domeniul construcțiilor și nu numai.

Care sunt popoarele cel mai des recomandate de către firmele de recrutare pentru domeniul construcțiilor? Care sunt beneficiile care decurg în urma colaborării cu cetățenii asiatici veniți în România în căutarea unui loc de muncă stabil?

Preferințele firmelor de construcții în ceea ce privește popoarele asiatice pentru proiectele lor

Asiaticii pot suplini cu succes această lipsă de lucrători, fiind persoane care se remarcă în fața angajatorilor prin anduranță, deschidere către dezvoltare, atenție la detalii și experiență în domenii tehnice.

  • Costuri reduse

De asemenea, cheltuielile nu sunt ridicate, iar cetățenii asiatici sunt adesea mulțumiți de pachetul salarial, considerat avantajos, comparativ cu veniturile pe care le înregistrează în țara de origine.

  • Combaterea daunelor materiale provocate de retenția scăzută

Dacă există proiecte de construcții care necesită finalizare până la un anumit termen, atunci există posibilitatea de a angaja în regim de leasing de personal. Procesul de angajare și serviciile de integrare pentru muncitorii asiatici sunt responsabilități care pot fi preluate de către agenții de specialitate, precum Work-Finder.eu.

În România, numărul angajaților calificați este în continuă scădere, fie din cauza numărului redus de școli profesionale, fie din cauza faptului că muncitorii cu experiență se orientează către alte țări în vederea unui salariu mai mare.

De aceea, serviciile de recrutare pentru personal asiatic în această industrie reprezintă o alternativă viabilă prin care companiile se apară de consecințele nefaste care însoțesc fluctuațiile de personal român. Pentru fimele care au în plan proiecte în construcții și sunt în căutare de colectiv, muncitorii vietnamezi sau nepalezi sunt cele mai indicate variante.

  • Flexibilitate lingvistică și culturală

Cetățenii extracomunitari sunt familiarizați cu medii interculturale, deci dispun de o capacitate impresionantă de adaptare la noi culturi organizaționale. De asemenea, aceștia stăpânesc limbile străine de circulație internațională, cel puțin la nivel de conversație, lucru care scurtează durata de adaptare a acestora în noul domeniu de muncă.

  • Etică în muncă

Cetățenii din Asia pun preț pe respectul față de superiori, dovedind disciplină în muncă și disponibilitate chiar către ore suplimentare. Această loialitate față de angajatori este dovedită prin interesul de a-și dezvolta abilitățile către noi proiecte, fiind de obicei devotați și interesați să onoreze sarcinile la nivel ridicat de performanță până la termenele stabilite de către șefi.

Pentru a beneficia de forță de muncă de calitate este necesar de știut că recrutarea și gestionarea muncitorilor din străinătate implică asigurarea unor condiții de muncă echitabile, precum și susținere în perioada necesară integrării în noul colectiv în vederea unei comunicări eficiente și productive între echipele multiculturale.

Așadar, pentru a preveni eventuale incidente în recrutarea lucrătorilor asiatici pentru colaborări temporare sau permanente este important să se coopereze cu firmele specializate în această nișă. În acest fel există garanția unei selecții a candidaților ideali pentru fiecare proiect, precum și asigurarea serviciilor de transport și cazare, ceea ce facilitează adaptarea asiaticilor la noul mediu.