Cum se fac cele mai gustoase sarmale de post! Secretul măicuțelor de la Mănăstirea Prislop

Autor: Diana Ghita

Cum se prepară sarmalele de post la Mănăstirea Prislop

Sursa: Captură YouTube; Wikipedia

Postul Paștelui, denumit și „Postul Mare”, a început luni, pe 18 martie și se sfârșește pe 4 mai. Acesta este cel mai aspru post din an, întrucât are puține zile de dezlegare. Pe durata lui credincioșii trebuie să consume numai mâncare bazată pe alimente vegetale.

În plin Post al Paștelui, când preparatele de post sunt la mare căutare, una dintre cele mai populare rețete este cea de sarmale. Dar nu orice fel de sarmale, ci cele pe care măicuțele de la Mănăstirea Prislop le pregătesc cu atâta pricepere și devotament.

Ce ingrediente sunt necesare pentru prepararea sarmalelor de post mănăstirești

Inspirată de tradiția culinară și spirituală a mănăstirii, această rețetă aduce o notă de autenticitate în bucătăriile noastre.

Înainte de a începe să prepari sarmalele, trebuie să știi că ai nevoie de

  •  o varză murată mare
  • 450 g ciuperci champignon
  • un morcov mare – ras fină prin răzătoare 
  • o felie mică de țelina rasă
  • o ceapă mare tocată fin
  • 130 g orez
  • 300 ml suc de roșii
  • trei linguri de pastă de roșii
  • 1-3 frunze de dafin
  • o linguriță cimbru uscat
  • jumătate de legătură de pătrunjel verde tocat mărunt
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • boabe de piper
  • două crenguțe de cimbru
  • un praf de oregano
  • 2-3 linguri de ulei
  • apă fiartă

Citește și: Am intrat în postul Paștelui 2024. Ce trebuie să facă ortodocșii în următoarea perioadă

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Cum se prepară sarmalele de post, după rețeta măicuțelor

Odată ce ți-ai aprovizionat bucătăria cu aceste ingrediente, mai departe, urmează modul de preparare.

În primul rând, se călește ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei până devine sticloasă. Se adaugă jumătate din morcovul ras și se călesc împreună încă un minut. Se adaugă ciupercile tocate mărunt și se călesc până se înmoaie puțin. 

Ulterior se adaugă orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt. Se mai ține pe foc compoziția încă 1-2 minute. Mai departe, se ia frunza de varză în mână și se pune compoziția de ciuperci cu orez- cam o lingură- pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână 2 cm ambele capete ale

frunzei. Se rulează sarmaua și se introduce capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când sunt puse la fiert.

Înainte de a le pune la fiert, taie câteva frunze de varză julien și pune-le pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelină rasă fin. Mai apoi amestecă sucul cu pasta de roșii și se toarnă o treime din cantitate peste varza julien.

Se aranjează sarmalele în oală, apoi se adaugă restul de suc de roșii.

Citește și: Cele mai frumoase mănăstiri din România

Se mai adaugă un rând de varză julien tăiată și boabele de piper. Se toarnă uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor. Sarmalele se fierb în jur de 30 de minute la foc mediu-mic, cu capacul pus, și se completează cu apă, dacă este nevoie.

Apoi se introduc la cuptor pentru încă 45-50 de minute, la 200 grade Celsius.

Această rețetă de sarmale de post mănăstirești este un omagiu adus tradiției și spiritualității de la Mănăstirea Prislop. Sărbătoarea Învierii Domnului devine și mai bogată și mai însemnată atunci când împărțim bucuria Paștelui alături de cei dragi, în jurul mesei și în inimile noastră.