Cum se fac testele pentru coronavirus: cate tipuri sunt si care dau cel mai precis rezultat. Ce tip de teste foloseste Romania

Author: B.M.
Teste in laborator pentru coronavirus

Teste coronavirus: cate tipuri de teste pentru coronavirus exista. Care este cel mai rapid.

Pandemia de coronavirus a ajuns la peste 723.000 de cazuri in intreaga lume si 34.000 de decese. In Romania numarul cazurilor a ajuns la aproape 2.000, insa rata de testare nu este la nivelul celorlalte tari.

Oficialii spun ca in tara se fac zilnic aproximativ 1.500 de teste la momentul actual, urmand ca numarul sa ajunga la 2.500 in viitorul apropiat. Iata cate tipuri de teste pentru coronavirus exista si ce se foloseste in Romania.

Citeste si: Se transmite coronavirus prin aer? Cat timp supravietuieste coronavirus?

Citeste si: Vaccin coronavirus in Romania: cand incep primele teste

Citeste si: De ce ar trebui să renunți la unghiile lungi în timpul pandemiei de coronavirus?

Teste coronavirus: cate tipuri de teste exista

Teste in laborator pentru coronavirus

In lume exista pana in prezent trei tipuri de teste pentru coronavirus, unul lent si doua rapide. Romania foloseste in acest moment doar testele lente, cele de tip Real Time PCR, urmand ca in viitorul apropiat sa treaca si la folosirea testelor rapide.

Testele lente Real Time PCR au dezavantajul ca ofera rezultatele intr-un timp mai lung, de aproximativ 3 ore, si necesita personal de specialitate si echipamente complexe. De asemenea, exista si un pericol de contaminare.

Marele lor avantaj este insa ca rezultatele sunt 100% precise si ca depisteaza si pacientii asimptomatici.

Testele coronavirus rapide sunt de doua tipuri: antigen, care masoara prezenta antigenului in organism, sau anticorpi, care masoara prezenta anticorpilor in organism.

Testul antigen spune daca ai sau nu in prezent virusul in organism, iar testul anticorpi spune daca corpul a reactionat sau nu vreodata la acel virus.

Testele coronavirus rapide au avantajul ca ofera un raspuns rapid, in 15- 30 de minute, insa rata de acuratete este mica, de aproximatic 80- 90%.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Iata un video realizat de Daniel Funeriu, fost ministru ar Educatiei, care este si chimist, in care sunt explicate pe intelesul tuturor cele trei tipuri de teste:

Teste coronavirus: cum se fac testele pentru coronavirus

Testele pentru coronavirus se fac in doua feluri, iar ambele implica recoltarea de probe de la posibilul pacient afectat. Pentru testele Real Time PCR se recolteaza de regula un exudat faringian.

Pentru testele rapide este nevoie de o picatura din sangele pacientului.

Citeste si: Cum se transmite COVID-19. Dr. Streinu Cercel: "Acest virus parsiv se ascunde in praf"

Vaccin coronavirus in Romania: cand incep primele teste

Ilustratie organism infectat cu coronavirus

Potrivit doctorului Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Bals", vaccinul experimental contra coronavirus ar putea fi testat in Romania in aproximativ o luna, datorita unui protocol de colaborare intre Marea Britanie si Institutul National de Boli Infectioase.

Vaccinul va fi destinat persoanelor care nu au fost inca infectate, iar oficialul estimeaza ca testele pe voluntari vor incepe la finalul lunii aprilie.

Adrian Streinu-Cercel a adaugat ca vaccinul despre care este vorba este un vaccin facut prin inginerie genetica.

"S-au identificat structurile de la nivelul virusului care pot genera anticorpii protectori si este un vaccin care se refera populaţiei care nu a trecut prin infecţie. De aceea, avem nevoie de testele acelea rapide ca sa putem sa identificam persoanele", a spus Adrian Streinu-Cercel.

"Noi ne gandim ca intr-o luna de zile sa fim in posesia tuturor documentelor pentru a putea face primele evaluari de voluntari. Il vom lua din Marea Britanie", a adaugat oficialul.