Cum se face blatul de tort: 3 rețete în funcție de ce textură și ce formă doriți să aibă tortul de Crăciun

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 19 iul 2022, 11:30
Cele mai bune blaturi de tort
Sursa: unsplash.com

Blatul de tort poate fi făcut după mai multe rețete, în funcție de cum vreți să arate. Acesta poate fi pufos sau mai crocant și copt în diverse forme, specifice Crăciunului.

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun și dacă încă nu v-ați hotărât ce tort vreți să preparați, noi vă venim în ajutor cu 3 rețete de blat, din care puteți să vă alegeți. Blatul făcut în casă este mult mai sănătos, iar aroma venită din cuptor o să aducă magia Crăciunului în casa dumneavoastră. 

Cele mai bune blaturi de tort

Nu există Crăciun fără un tort făcut în casă. Indiferent că doriți să-l faceți cu multă ciocolată sau cu frișcă și fructe, baza fiecărui tort o reprezintă blatul. Acesta trebuie să fie bine crescut, pufos și aromat. 

Bineînțeles că puteți opta pentru varianta unui blat cumpărat, dar acesta are E-uri și multe alte ingrediente care nu au ce să caute într-un tort. Cel mai bine îl faceți dumneavoastră acasă, mai ales că nici nu durează mult. 

În plus, îl puteți coace în diverse forme, care să se potrivească de minune cu sărbătoarea Nașterii Domnului. Iată cele mai bune 3 rețete de blat de tort:

1. Blat de tort cu vanilie

2. Blat de tort cu ciocolată

3. Blat de tort cu nuci

Cum se prepară blatul de tort

Cel mai la îndemână blat de tort este, fără îndoială, cel cu vanilie. Este o rețetă care nu are cum să dea greș. 

Ingrediente:

  • 6 linguri de zahăr 
  • 6 linguri cu făină
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coajă de lămâie
  • coajă de portocală

Mod de preparare:

Separați albușurile de gălbenușuri. Acestea din rumă se bat cu furculița, cu un praf de sare. Înainte de a vă apuca să bateți albușurile, dați drumul la cuptor, să fie încins. 

Albușurile se bat spumă, cu mixerul. Apoi adăugați zahărul și mixați în continuare, până veți obțime o spumă ca de bezea, lucioasă. Adăugați gălbenușurile și amestecați ușor. Puneți și făina, puțin câte puțin și omogenizați. 

Aluatul se pune într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt, și se bagă la cuptor, pentru 25 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 20 de minute, să nu se lase blatul. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Puteți să coaceți acest blat în formă de brăduț, de exemplu, pentru a se asortam mai bine cu Crăciunul. 

Blat de tort cu ciocolată

Ingrediente:

  • 200 de grame ciocolată cu 74% cacao
  • 3 gălbenușuri
  • 6 albușuri
  • un praf de sare
  • 120 grame de zahăr
  • 100 de grame de unt 
  • un plic de zahăr vanilat
  • 30 grame cacao
  • 120 grame făină

Mod de preparare:

Topiți ciocolata la bain-marie. Între timp, ungeți cu unt o formă de tort (poate fi rotundă sau într-o formă de Crăciun: stea, brăduț). Puneți și o lingură de cacao pe fundul formei de tort și distribuiți-o uniform. 

Separat, amestecați făina cu 30 de grame de cacao. Topiți untul și după ce se răcește puțin, nu de tot, îl puneți peste ciocolata topită și amestecați. Apoi puneți câte un gălbenuș, în timp ce omogenizați foarte bine compoziția. 

Adăugați și zahărul vanilat, dar și puțină esență de rom, pentru o aromă și mai pătrunzătoare. Puneți și făina amestecată cu cacao și omogenizați. 

Albușurile se bat spumă tare, cu un parf de sare, apoi puneți și zahărul și mixați în continuare. O treime din spuma de albușuri se pune peste ciocolată și se amestecă. De-abia după aceea, adăugați și restul de albușuri și amestecați ușor. 

Aluatul se pune în formă și se bagă în cuptorul preîncălzit, pentru 40 de minute. 

Blat de tort cu nuci

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 140 g zahăr pudră
  • 140 g nucă măcinată 
  • 60 g făină
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă, cu un praf de sare. Gălbenușurile se mixează cu zahărul pudră. Luați două linguri din spuma de albușuri și puneți peste compoziția de gălbenușuri. Amestecați bine. 

Făina se pune tot peste gălbenușuri și se încorporează cu atenție, de jos în sus. Adăugați încă două linguri din spuma de albușuri și amestecați. Apoi puneți și nuca măcinată și omogenizați. La final, adăugați în compoziție restul de albușuri. 

Într-o formă de tort, care poate fi rotundă, stea, brăduț sau oricare altă formă aveți acasă, dar mai înaltă, se toarnă această compoziție de blat. Tapetați forma cu hârtie de copt. 

Băgați blatul în cuptorul preîncălzit, pentru aroximativ 30 de minute.