Cum se face borșul de miel după rețete tradiționale românești. Pune pe masa de Paște gustul de odinioară

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 14 ian 2023, 08:50

Cum se prepară borșul de miel după rețetă tradițională românească

Sursa: PixaBay

Pentru cei cărora le este dor de gustul borșului de miel preparat odinioară de bunici și presărat din belșug cu verdeață proaspătă, noi avem rețetele ideale. Află cum se face borșul de miel după rețete tradiționale românești și pune pe masa de Paște gustul de odinioară.

De sărbători, mai mult ca oricând, gândul ne zboară la copilărie și la bunătățile pe care le puneau pe masă bunicile noastre. Pentru ca se apropie Paștele, noi vă arătăm cum se face borșul de miel după rețete tradiționale românești al cărui gust ne va aduce aminte de mesele de Paște de odinioară. 

Cum se prepară borșul de miel cu verdețuri proaspete după rețeta bunicii

INGREDIENTE:

  • 3 litri de apă
  • 1 litru de  borş
  • 1 kg carne miel cu oase( gât, cap, pulpe inferioare, spată)
  • 1 ceapă
  • 1 morcov mare
  • 750 gr zarzavat pentru ciorbe, de la borcan
  • 1 legătură leuștean
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • 2-3 fire de mărar verde
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 linguriță de sare 

MOD

DE PREPARARE borș de miel după rețete tradiționale românești

Porționăm oasele cu carne de miel și le punem la fiert în 3 litri de apă. La început lăsăm focul tare până când se formează spuma pe care o înlăturăm cu o sită deasă.

După ce spuma este înlăturată și apa limpede, adăugăm sarea, ceapa tocată mărunt și morcovul rondele. Carnea de miel fierbe foarte repede, în aproximativ 30-40 de minute.

Când este aproape fiartă, adăugăm zarzavatul pentru ciorbe. Iar după 5-6 minute, adăugăm cartofii curățați și tăiați în bucăți mari.

Citeste si: Drob gustos fără carne. Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște

Fierbem borșul separat pentru 15 minute. Îl adăugăm în ciorba de miel când cartofii sunt ușor pătrunși. Adăugăm și un ardei roșu tăiat în fâșii, apoi leușteanul și mărarul tocate mărunt.

Mai lăsăm   borșul de miel să fiarbă 5-6 minute.

După stingerea focului, lăsăm borșul de miel să se odihnească 10 minute și adăugăm pătrunjelul verde, tocat mărunt, precum și cozile de la ceapa verde, tocate rondele.

Punem un capac peste oala ca să pătrundă aromele verdețurilor în interior și să nu se evapore.

În timpul servirii, pentru un plus de prospețime, mai putem adăuga pătrunjel verde și cozi de ceapă verde.

Sursă: retetefeldefel.ro

 Rețetă borș de miel cu smântână 

INGREDIENTE: 

  • 700 g carne de miel cu os, tăiată bucăți
  • 2 cepe medii, tocate în cubulețe mici
  • 1 morcov mare, tocat în cubulețe mici
  • 200 g smântână
  • 2 galbenușuri
  • 500 ml borș
  • 1 ardei gras, tocat în cubulețe mici
  • 1/2 rădăcină de țelină, toccata în cubulețe mici
  • 1/2 păstârnac, tocat în cubulețe mici
  • 1/2 rădăcină de pătrunjel, toccata în  cubulețe mici
  • verdeață tocată pentru ornat
  • sare după gust

Citeste si: Cum găteşti friptura de miel perfectă. Secretele celui mai delicios preparat pentru Paşte

MOD DE PREPARARE   borș de miel cu smântână 

Într-o oală încăpătoare, puneți apă rece, aproximativ 3 litri și adăugați carnea de miel. Apoi puneți la fiert și îndepărtați cu o paletă spuma care se va forma.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Când carnea este aproape fiartă, adaugati și legumele în oală și lăsați să fiarbă până când carnea și legumele sunt foarte bine fierte.

După ce totul s-a fiert bine adăugați sare si bors după gust. Se mai lasă pe foc aproximativ 15 minute, apoi borșul de miel cu smântână este gata.

Într-un castron se amestecă cele două gălbenușuri cu smântână, apoi luați 2-3 polonice de ciorbă fiartă și turnați treptat peste ouă și smântână, amestecând încontinuu pentru a aduce smântâna la temperatura ciorbei. Turnați apoi în oală acest amestec și presărați verdeața tocată mărunt peste borșul de miel.  

Sursă: atlasculinar.ro. 

Rețete tradiționale românești: Borș de miel cu zeamă de varză 

INGREDIENTE:

capul şi carnea de pe picioarele din faţă ale mielului

coaste de miel

un morcov

o ceapă

o rădăcină de pătrunjel

pătrunjel verde tocat

zeamă de varză după gust

1 lingură de orez

sare

piper

Citeste si: Paska tradițională ucraineană. Rețete delicioase pentru masa de Paște 2022

MOD DE PREPARARE borș de miel cu zeamă de varză

Capul şi restul de carne se curață, se spală bine şi se pun să fiarbă în 3 l de apă, cu legumele curăţate, spălate şi tăiate mărunt sau date pe razătoarea mare de legume.

Se curăţa bine spumă şi se adăugă orezul, sarea şi se fierbe borșul de miel la foc mic. Când legumele şi carnea sunt fierte se acreşte borșul de miel, apoi se adăugă pătrunjelul verde tocat. 

Sursă a1.ro.