Cum se face, de fapt, halvaua. Numai câțiva bucătari știu marile secrete ale acestui deliciu

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 29 iul 2022, 13:30

Cum se prepara halvaua de casă

Sursa: PixaBay

Halvaua de casă este mult mai gustoasă și mai sănătoasă, spre deosebire de cea cumpărată din comerț. Doar anumiți bucătari cunosc însă secretele preparării acestui deliciu.

Halvaua face parte din categoria dulciurilor care ne-au făcut copilăria mai frumoasă. Gustul intens de semințe prăjite și unt face din acest banal desert un adevărat deliciu. 

Halvaua de casă, ieftină, rapidă și delicioasă

Dacă vă este dor de o halva delicioasă, exact cum se făcea pe vremuri, dar nu vreți să o cumpărați, aveți posibilitatea să o preparați dumneavoastră acasă. 

Procesul durează aproximativ 15 minute și veți avea nevoie de foarte puține ingrediente. În plus, marele avantaj este că puteți jongla cu ingredientele, în funcție de ceea ce vă place. 

De asemenea, zahărul din compoziție poate fi înlocuit cu miere sau cu un îndulcitor. În acest fel, halvaua va putea fi consumată și de către diabetici sau de către persoanele care țin o dietă de slăbire. 

Ideal este să folosiți unt cât mai gras, cu cel puțin 80% grăsime, pentru ca halvaua să aibă gust și consistență. Dacă vreți, semințele de floarea soarelui pot fi înclouite cu alte tipuri de semințe. 

În compoziția de halva puteți adăuga cacao, ciocolată, cafea, rom, fistic, fulgi de cocos, migdale, stafide, merișoare, nucă sau fructe confiate. 

Halvaua merge de minune dimineața, alături de cafea, de lapte sau cu o cană din ceaiul preferat. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ingrediente: 

  • 300 g de semințe de floarea soarelui
  • 150 g unt
  • 150 g de zahăr pudră
  • o linguriță de vanilie
  • diferite arome, în funcție de preferințe

Cum se prepară halvaua de casă. Secretele bucătarilor

Într-o tigaie, căliți semințele de floarea soarelui sau orice fel de semințe vreți să folosiți. Fiți foarte atenți, pentru că semințele se vor face foarte repede, așadar aveți grijă să nu le ardeți. 

Trebuie doar să le rumeniți, pentru că altfel vor deveni amare. După aceea, lăsați-le să se răcească. Apoi, puneți-le în robotul de bucătărie și măcinați-le fin. 

Puneți semințele măcinate într-un vas și amestecați-le cu zahăr sau cu îndulcitor, adăugați și vanilia, dar și alte arome, pe care vreți să le folosiți. 

Separat, topiți untul și apoi adăugați-l peste ingredientele de mai sus. Amestecați foarte bine compoziția, pentru ca toate ingredientele să fie omogenizate. 

Dacă observați că este prea uscată, mai puneți unt topit. Într-o tavă mai înaltă, așezați folie alimentară și apoi turnați compoziția de halva. Nivelați-o frumos, pentru ca rezultatul final să arate bine. 

Deasupra, puneți din nou folie alimentară și dați tava la frigider, pentru cel puțin 3 ore.

Apoi, răsturnați halvaua pe un platou și tăiați-o în cuburi. 

Băgați bucățile de halva într-o caserolă, închisă ermetic, și țineți-le în frigider.