Cum se face dulceața de ardei iute. Iată rețeta cea mai comună

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 29 aug 2021, 01:29
Rețetă de dulceață de ardei iute
Sursa: PixaBay

Dulceața de ardei iute este picantă, acrișoară și dulce în același timp. Iată cea mai simplă rețetă, cu ajutorul căreia veți obține cea mai gustoasă dulceață.

Dacă până acum nu ați încercat să pregătiți dulceață de ardei iute, trebuie neapărat să faceți și această rețetă. Se prepară imediat și este extrem de gustoasă. O puteți găti mai iute sau mai dulce, în funcție de gustul fiecăruia. 

Cea mai simplă rețetă de dulceață de ardei iute

Dulceața de ardei iute nu este foarte comună în bucătăria românească, dar nici nu este un deliciu de care gospodinele noastre să nu fi auzit.

Pentru persoanele mai conservatoare, care asociază dulceața doar cu fructele, trebuie să știți că și cea de ardei iute este dulce la gust, deci nu aveți de ce să o evitați. 

Bineînțeles că dacă sunteți genul care preferă mâncarea iute, puteți să faceți această dulceață pentru gustul dumneavoastră. Totuși, fiind vorba de o dulceață până la urmă, încercați să nu exagerați cu ardeii iuți

Secretul stă în combinarea corectă a ardeilor iuți cu cei kapia. Dulceața de ardei iute poate fi consumată alături de diferite fripturi, dar și lângă mezeluri. De asemenea, se potrivește de minune cu brânzeturile maturate. Aveți grijă când cumpărați ardeii. Feriți-vă de cei verzi, pentru că dulceața va avea o culoare urâtă. 

Ingrediente pentru 6 borcane de dulceață:

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

  • 700 g de ardei iuți 
  • 550 g de ardei capia 
  • un kg de zahăr
  • 10 g de sare
  • 100 ml de zeamă de lămâie sau oțet

Cum se prepară dulceața de ardei iute

Dulceața de ardei iute se prepară destul de repede. Aceasta va fi gata în mai puțin de două ore.

În primul rând, spălați foarte bine ardeii cu apă rece și lăsați-i să se scurgă. După aceea, apucați-vă să-i curățați. Aveți grijă să faceți acest lucru cu mănuși! Nu curățați ardeii cu mâna goală, pentru că veți scăpa foarte greu de iuțeala de pe mâini. 

Se taie cozile ardeilor, după care se taie pe lung, pentru a fi mai ușor de scos semințele și toate nervurile. Ideal ar fi să cumpărați ardei cât mai drepți, ca să-i curățați cât mai repede.

Jumătățile de ardei se taie după aceea în fâșii. Spălați și curățați și ardeii kapia. Și la aceștia se scot semințele și nervurile și după aceea se taie în bucățele. 

Ardeii kapia trebuie pisați fin, așa că fie faceți acest lucru cu blenderul, fie îi băgați în robot. După aceea, puneți ardeii iuți într-un vas, adăugați și pasta de ardei kapia, zeama de lămâie sau oțetul, sarea și zahărul.

Lăsați toate ingredientele timp de două ore, pentru ca ardeii să lase zeamă, după care puteți pune vasul pe foc. 

Flacăra trebuie să fie medie și nu uitați să amestecați în dulceață, din când în când. Dulceața are nevoie de 10 minute de fierbere prima dată, după care dați oala la o parte de pe foc și lăsați-o încă două ore să stea așa. Apoi puneți din nou vasul pe foc, până se leagă siropul din dulceață. 

Lăsați dulceața să se răcească puțin și de-abia apoi puneți-o în borcanele sterilizate. Închideți foarte bine capacele la borcane și depozitați dulceața în cămară. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.