Dacă până acum nu ați încercat să pregătiți dulceață de ardei iute, trebuie neapărat să faceți și această rețetă. Se prepară imediat și este extrem de gustoasă. O puteți găti mai iute sau mai dulce, în funcție de gustul fiecăruia.
Cea mai simplă rețetă de dulceață de ardei iute
Dulceața de ardei iute nu este foarte comună în bucătăria românească, dar nici nu este un deliciu de care gospodinele noastre să nu fi auzit.
Bineînțeles că dacă sunteți genul care preferă mâncarea iute, puteți să faceți această dulceață pentru gustul dumneavoastră. Totuși, fiind vorba de o dulceață până la urmă, încercați să nu exagerați cu ardeii iuți .
Secretul stă în combinarea corectă a ardeilor iuți cu cei kapia. Dulceața de ardei iute poate fi consumată alături de diferite fripturi, dar și lângă mezeluri. De asemenea, se potrivește de minune cu brânzeturile maturate. Aveți grijă când cumpărați ardeii. Feriți-vă de cei verzi, pentru că dulceața va avea o culoare urâtă.
Ingrediente pentru 6 borcane de dulceață:
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- 700 g de ardei iuți
- 550 g de ardei capia
- un kg de zahăr
- 10 g de sare
- 100 ml de zeamă de lămâie sau oțet
Cum se prepară dulceața de ardei iute
Dulceața de ardei iute se prepară destul de repede. Aceasta va fi gata în mai puțin de două ore.
În primul rând, spălați foarte bine ardeii cu apă rece și lăsați-i să se scurgă. După aceea, apucați-vă să-i curățați. Aveți grijă să faceți acest lucru cu mănuși! Nu curățați ardeii cu mâna goală, pentru că veți scăpa foarte greu de iuțeala de pe mâini.Se taie cozile ardeilor, după care se taie pe lung, pentru a fi mai ușor de scos semințele și toate nervurile. Ideal ar fi să cumpărați ardei cât mai drepți, ca să-i curățați cât mai repede.
Ardeii kapia trebuie pisați fin, așa că fie faceți acest lucru cu blenderul, fie îi băgați în robot. După aceea, puneți ardeii iuți într-un vas, adăugați și pasta de ardei kapia, zeama de lămâie sau oțetul, sarea și zahărul.
Lăsați toate ingredientele timp de două ore, pentru ca ardeii să lase zeamă, după care puteți pune vasul pe foc.Flacăra trebuie să fie medie și nu uitați să amestecați în dulceață, din când în când. Dulceața are nevoie de 10 minute de fierbere prima dată, după care dați oala la o parte de pe foc și lăsați-o încă două ore să stea așa. Apoi puneți din nou vasul pe foc, până se leagă siropul din dulceață.
Lăsați dulceața să se răcească puțin și de-abia apoi puneți-o în borcanele sterilizate. Închideți foarte bine capacele la borcane și depozitați dulceața în cămară.