Cu sărbătorile de iarnă în plină desfășurare, mesele festive sunt presărate cu arome tradiționale, iar lebărul ocupă un loc special în gastronomia românească de Crăciun. Acest preparat savuros, a cărui origine își are rădăcinile în Germania, Austria și Ungaria, a devenit nelipsit de pe mesele românilor, aducând un amestec inconfundabil de gust și tradiție. Descoperă mai multe despre lebăr, rețetele sale variate și modalitățile de preparare care îl fac atât de apreciat în această perioadă festivă.
Tot ce trebuie să știi despre lebăr
Potrivit libertatea.ro, l ebărul, cunoscut și sub numele de "leberwurst" în limba germană, este un pateu de ficat pus într-un intestin, un preparat care a pășit pentru prima dată în Ardeal, Banat și Bucovina cu câteva secole în urmă și s-a răspândit rapid în întreaga țară. Așa cum se întâmplă cu multe preparate tradiționale, există variante regionale și rețete diferite care îi conferă unicitate.
Rețete de lebăr pentru Crăciun
Lebăr Tradițional:
Pentru o rețetă tradițională de lebăr, vei avea nevoie de:
- 3 kg ficat crud de porc
- 3 kg slănină crudă
- 800 g ceapă tocată
- 200 g untură de porc
- 70 g sare neiodată
- 30 g piper negru
- O linguriță de maghiran uscat
- Mațe subțiri de porc
Toate ingredientele sunt puse pe o tavă și apoi într-o oală mare cu bucăți mari de carne și slănină.
Citește și: Rețetă de sarmale pentru Crăciun: Cât timp trebuie lăsate la fiert?
Lebăr ca în Moldova
Această rețetă include:
- 700 g ficat de porc
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
- 1 bucată de burtă
- 500 g splină
- 1 inimă
- 1 limbă
- Sare, piper, ardei iute, ienibahar boabe, dafin
- 1 ceapă
- 1 morcov
Ficatul, burtă, splina, inima și limba se fierb în apă cu sare. După fiert, toate se taie și se trec prin mașina de tocat. Se adaugă sare, piper și zeamă în care au fiert cărnurile. Intestinele spălate se umplu, se leagă capetele și apoi se fierb în zeamă pentru 10-15 minute. Lebărul se scoate și se lasă să se răcească.
Leberwurst – Rețeta Germană
Ingrediente:
- 1 kg ficat proaspăt de porc
- 3/4 kg carne macră de porc, 1/4 kg slănină
- 2 cepe mari
- 6 linguri lapte praf
- Condimente: piper alb, sare grunjoasă, boia, zahăr, maghiran, coriandru boabe măcinat, nucșoară proaspăt rasă, ienibahar, cardamon
- Mațe groase de porc
Citește și: Cum se prepară toba de casă- Rețeta tradițională românească
Ficatul, carnea de porc și slănina se toacă, iar peste se adaugă ceapa tocată și laptele praf. Se condimentează, se frământă și se dau la congelator pentru 30 de minute. După, se trece din nou prin mașina de tocat, se umplu mațele și se fierb în apă timp de 3 ore. Lebărul se răcește și se depozitează în frigider.
Astfel, lebărul, o comoară culinară tradițională, aduce pe mesele de Crăciun arome autentice și bucurie. Cu variantele sale regionale și rețetele inconfundabile, acest preparat rămâne o piesă esențială în gastronomia românească de sărbătoare. Descoperă sau reînvie tradiția și bucură-te de deliciul unui lebăr făcut acasă în această perioadă festivă.