Cum se face prăjitura Albă ca Zăpada: ingrediente și mod de preparare

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 03 dec 2021, 15:37
Albă ca Zăpada, prăjitura copilăriei
Sursa: unsplash.com

Prăjitura Albă ca Zăpada este unul dintre deserturile copilăriei. Iată cum se face și ce ingrediente vă trebuie, pentru a prepara de Crăciun această delicioasă prăjitură.

Mamele noastre preparau întotdeauna de sărbători celebra prăjitură Albă ca Zăpada. Dacă vreți să le faceți și dumneavoastră o surpriză celor dragi, puteți să încercați această rețetă, chiar de Crăciun. Deși prepararea ei durează puțin mai mult, spre deosebire de alte prăjituri, Albă ca Zăpada este un deliciu răcoritor, tocmai bun după mesele încărcate de sărbători. 

Albă ca Zăpada, prăjitura copilăriei

Cu siguranță vă aduceți aminte cu drag de prăjiturile preparate în trecut de mame sau de bunici.

Chiar dacă atunci nu se găseau atât de multe ingrediente ca în zilele noastre, femeile reușeau totuși să facă cele mai bune prăjituri. 

Albă ca Zăpada nu lipsea niciodată de pe mesele de sărbători. Pentru că tot se apropie Crăciunul, este momentul perfect pentru a face această prăjitură aromată, pufoasă și răcoritoare. 

Ingrediente pentru foi:

  • două ouă
  • 6 linguri zahăr
  • 12 linguri ulei
  • 12 linguri lapte
  • 600 gr făină
  • un plic praf de copt
  • o jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • un praf de sare
  • două linguriţe esenţă de lămâie

Ingrediente pentru cremă:

  • 1.200 ml lapte
  • 12 linguri făină
  • 6 linguri zahăr
  • un praf de sare
  • coaja şi zeama de la o lămâie
  • 250 gr unt

Cum se prepară prăjitura Albă ca Zăpada

Într-un castron, mixați ouălele cu zahărul și cu praful de sare.

După aceea, adăugați uleiul, laptele și esența de lămâie. Omogenizați foarte bine toate aceste ingrediente. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Începeți să puneți făina amestecată cu praful de copt, puțin câte puțin și amestecați.

La final, adăugați și bicarbonatul de sodiu, stins înainte în zeama de lămâie. 

Apoi puneți aluatul pe masa pe care ați presărat făină și frământați pentru câteva minute. Apoi, îl înfășurați în folie alimentară și îl băgați la frigider, pentru o jumătate de oră. După aceea, îl împărțiți în 4 părți egale. Fiecare bucată de aluat o întindeți cu sucitorul și o coaceți pe fundul tăvii. 

Se lasă foile în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 5 minute. Înainte de a le umple cu cremă, foile trebuie să se răcească. 

Între timp, pregătiți crema de lămâie. Într-un castron, amestecați făina, zahărul, sarea şi coaja de lămâie. Peste aceste ingrediente puneți puțin lapte rece. Restul laptelui trebuie pus într-o oală, pe foc. Când este fierbinte, îl turnați peste compoziția de făină și zahăr. 

Amestecați foarte bine și apoi puneți vasul pe foc, să fiarbă crema. La final, trebuie să obțineți o compoziție groasă, ca o budincă. Crema se lasă la răcit, cu o folie alimentară deasupra, ca să nu se prindă crustă. 

După ce s-a răcit crema, se pune untul în ea și se mixează foarte bine. Puneți și zeama de lămâie. Crema obținută se împarte în 3 părți egale. Într-o tavă, puneți o foaie, întindeți cremă peste ea, puneți a doua foaie, iar cremă și continuați așa până terminați foile și crema. 

După ce ați asamblat prăjitura, puneți folie peste ea și o greutate, pentru ca foile să fie cât mai presate. Lăsați prăjitura la rece pentru câteva ore.