Mamele noastre preparau întotdeauna de sărbători celebra prăjitură Albă ca Zăpada. Dacă vreți să le faceți și dumneavoastră o surpriză celor dragi, puteți să încercați această rețetă, chiar de Crăciun. Deși prepararea ei durează puțin mai mult, spre deosebire de alte prăjituri, Albă ca Zăpada este un deliciu răcoritor, tocmai bun după mesele încărcate de sărbători.
Albă ca Zăpada, prăjitura copilăriei
Cu siguranță vă aduceți aminte cu drag de prăjiturile preparate în trecut de mame sau de bunici.
Albă ca Zăpada nu lipsea niciodată de pe mesele de sărbători. Pentru că tot se apropie Crăciunul, este momentul perfect pentru a face această prăjitură aromată, pufoasă și răcoritoare.
Ingrediente pentru foi:
- două ouă
- 6 linguri zahăr
- 12 linguri ulei
- 12 linguri lapte
- 600 gr făină
- un plic praf de copt
- o jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu
- zeama de la o jumătate de lămâie
- un praf de sare
- două linguriţe esenţă de lămâie
Ingrediente pentru cremă:
- 1.200 ml lapte
- 12 linguri făină
- 6 linguri zahăr
- un praf de sare
- coaja şi zeama de la o lămâie
- 250 gr unt
Cum se prepară prăjitura Albă ca Zăpada
Într-un castron, mixați ouălele cu zahărul și cu praful de sare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Începeți să puneți făina amestecată cu praful de copt, puțin câte puțin și amestecați.
Apoi puneți aluatul pe masa pe care ați presărat făină și frământați pentru câteva minute. Apoi, îl înfășurați în folie alimentară și îl băgați la frigider, pentru o jumătate de oră. După aceea, îl împărțiți în 4 părți egale. Fiecare bucată de aluat o întindeți cu sucitorul și o coaceți pe fundul tăvii.
Se lasă foile în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 5 minute. Înainte de a le umple cu cremă, foile trebuie să se răcească.
Între timp, pregătiți crema de lămâie. Într-un castron, amestecați făina, zahărul, sarea şi coaja de lămâie. Peste aceste ingrediente puneți puțin lapte rece. Restul laptelui trebuie pus într-o oală, pe foc. Când este fierbinte, îl turnați peste compoziția de făină și zahăr.
Amestecați foarte bine și apoi puneți vasul pe foc, să fiarbă crema. La final, trebuie să obțineți o compoziție groasă, ca o budincă. Crema se lasă la răcit, cu o folie alimentară deasupra, ca să nu se prindă crustă.
După ce s-a răcit crema, se pune untul în ea și se mixează foarte bine. Puneți și zeama de lămâie. Crema obținută se împarte în 3 părți egale. Într-o tavă, puneți o foaie, întindeți cremă peste ea, puneți a doua foaie, iar cremă și continuați așa până terminați foile și crema.
După ce ați asamblat prăjitura, puneți folie peste ea și o greutate, pentru ca foile să fie cât mai presate. Lăsați prăjitura la rece pentru câteva ore.