Cum se face rapid și ușor gutuiata sau lichiorul de gutui

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 23 iul 2022, 03:40

Gutuiata sau lichiorul de gutui se poate prepara foarte repede și veți obține o băutură sănătoasă și extrem de gustoasă. Aveți nevoie doar de gutui, alcool și zahăr.

Lichiorul de gutui este o delicatesă pe care nu toată lumea a apucat să o guste până acum. Dacă nu ați încercat această băutură, nu știți ce ați pierdut. Vă trebuie doar 20 de minute și lichiorul va fi gata. 

Gutuiata sau lichiorul de gutui, o băutură perfectă

Dacă sunteți amator de lichioruri, ideal ar fi să le preparați în casă. Sunt mult mai sănătoase, știți exact ce ingrediente folosiți și în plus, se fac și foarte repede. 

Unul dintre cele mai bune lichioruri de casă este cel de gutui sau gutuiata, cum mai este cunoscută această băutură. 

Este aromată, fină, iar savoarea gutuilor, amestecate cu vanilie, o să vă încânte simțurile. Puteți folosi și puțină scorțișoară, dacă vă place. 

Zahărul alb se poate înlocui, fără probleme, cu cel brun. Lichiorul de gutui se prepară în aproximativ 20 de minute, dar trebuie să stea la macerat cam 8 săptămâni. 

Gutuiata perfectă nu trebuie să fie tulbure, ci are o culoare de chihlimbar. În ceea ce privește alcoolul pe care trebuie să-l folosiți, luați unul de calitate, pur, dublu rafinat, de 96 de grade. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu puneți niciodată țuică, pălincă sau rachiu. 

Ingrediente:

  • 500 g gutui 
  • 200 g zahăr brun
  • 400 ml vodcă simplă, de 37-40 de grade, sau 200 ml alcool dublu rafinat, de 96 de grade
  • 200 ml apă
  • o jumătate de baton de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
  • baton de scorțișoară

Cum se prepară lichiorul de gutui

Gutuile se curăță de puf și apoi se spală bine. Nu curățați cojile, pentru că și acestea dau un gust extraordinar de bun lichiorului. 

Tăiați gutuile în patru și eliminați cotoarele și semințele. Apoi tăiați fructele în cubulețe cât mai mici. Într-o sticlă cu gura mai largă, puneți cubulețele de gutui, adăugați zahărul, puneți batonul de vanilie sau zahărul vanilat, o bucățică de baton de scorțișoară și turnați deasupra alcoolul, dar și apa.

Puneți dopul sticlei și amestecați foarte bine ingredientele. Apoi băgați sticla în cămară sau într-un loc răcoros și întunecat. În primele zile, trebuie să mai amestecați puțin sticla. 

Lichiorul de gutui se lasă la macerat timp de 8 săptămâni. După aceea, se strecoară și se adaugă în altă sticlă. 

 

Taguri: