Multe gospodine se feresc să facă mâncare de fasole, de teamă că boabele nu se vor fierbe așa cum trebuie. Dacă veți urma însă câteva sfaturi, vă garantăm că nu aveți cum să dați greș.
Sfaturi pentru a fierbe corect boabele de fasole
Leguminoasele sunt extrem de bogate în minerale, atât de benefice pentru organism. În această categorie intră fasolea, soia, năutul, mazarea sau lintea.
Dintre toate acestea, fasolea este cea care dă cele mai mari bătăi de cap gospodinelor, pentru că se fierbe cel mai greu.
Cu siguranță vi s-a întâmplat sau ați auzit de la cineva apropiat că fasolea a ieșit tare, chiar dacă a fost preparată după o anumită rețetă.
Ca să obțineți cea mai bună fasole, trebuie să știți ce greșeli să evitați.
Secretul unei fasole reușite este să o lăsați la înmuiat câteva ore, înainte de a o pune să fiarbă.
De asemenea, o altă greșeală pe care o fac multe femei este aceea că nu schimbă apa în care fierbe fasolea. În plus, dacă a doua apă în care veți pune fasolea să fiarbă este rece, boabele nu se vor fierbe așa cum trebuie.
De aceea, ideal este să puneți apă fierbinte peste boabele de fasole, atunci când schimbați prima apă.
Nu există un timp standard de fierbere a fasolei. Acesta poate varia de la 45-50 de minute, până la 3 ore. Totul depinde de cât de mari sunt boabele de fasole, dar și de soiul din care face parte.
Un aspect important este și cât de veche este fasolea.
Astfel, dacă boabele sunt de un an, vor fierbe mai repede decât cele care au 3 ani vechime, de exemplu.Cum preparați fasolea, pas cu pas
Ideal este să cumpărați fasole din piață, de la țărani. În acest fel, puteți să aflați exact cât de veche este fasolea și în cât timp va fierbe.
Dacă o veți lua din supermarket, la pungă, nu aveți de unde să știți din ce an este.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Rezultatul va fi că unele boabe vor fierbe mai repede, iar altele vor rămâne tari.
După ce ați cumpărat fasolea, o răsturnați într-un castron și puneți peste ea apă călduță, nu fierbinte! Aveți grijă că apa trebuie să acopere bine boabele. Lăsați fasolea să se înmoaie peste noapte, pentru a reduce considerabil timpul de fierbere.
A doua zi, aruncați boabele care plutesc deasupra apei și clătiți restul boabelor cu apă rece. Fasolea astfel înmuiată nu va mai crăpa la fierbere și va fi și mai ușoară pentru digestie.
Puneți fasolea într-un tuci sau într-o oală mai mare și acoperiți-o cu apă. Lăsați să fiarbă pe foc mediu, până în momentul în care apa începe să clocotească.
Schimbați apa cu alta fierbinte, dați focul la minim și acoperiți oala, doar pe jumătate.
Puteți să amestecați în fasole doar până în momentul în care boabele încep să se înmoaie. După aceea, nu mai amestecați, ca să nu riscați să sfărâmați boabele.
Ca să vă dați seama când este gata fasolea, gustați un bob și vedeți dacă este suficient de moale.
Atunci când boabele de fasole devin făinoase, trebuie să adăugați sare. Aveți însă grijă să nu puneți multă sare din prima, ci puțin câte puțin.
Puteți adăuga și morcovi, țelină, ceapă, usturoi, foi de dafin și cimbru, pentru ca boabele de fasole să devină aromate.
Dacă vi se pare că apa a scăzut prea mult, puteți să completați cu apă, dar aveți grijă să fie tot fierbinte, nu rece!
Veți fierbe fasolea și în funcție de ceea ce vreți să faceți din ea. Astfel, dacă veți prepara ciorbă sau vreți să puneți boabele în salate, aveți grijă să nu fie fierte prea tare, ca să rămână întregi.
În schimb, dacă faceți iahnie, puteți lăsa fasolea să fiarbă mai mult. După ce stingeți focul, mai lăsați fasolea puțin în apă.
Dacă o veți scoate fierbinte, boabele se vor desface. Așadar, lăsați-o puțin să se răcească, dar nu de tot, iar apoi o puteți strecura.