Ce se întâmplă cu apa în care ai fiert mămăliga. Gospodinele au dezvăluit acest truc genial, pe care toată lumea trebuie să-l încerce.
Ce trebuie să faci cu apa înainte de a pune mămăliga la fiert
Mămăliga este ușor de făcut și extrem de delicioasă, mai ales atunci o servești cu multe alte preparate tradiționale cum ar fi tochitura dobrogeană sau pomana porcului. Dintre preparatele cu mămăligă amintim bulzul, mămăliga cu brânză și smântână, cunoscută ca mămăligă în straturi.
Cu toate acestea, știai că mămăliga se poate prepara cu lapte în loc de apă? Bucătarii profesioniști ne sfătuiesc să punem lapte în loc de apă, iar rezultatul va fi unul extrem de benefic.
Citeste si: Cum se gătește corect sfecla roșie. Doar prin acest mod iese tot gustul la suprafață
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Totodată, pentru cei care preferă să prepare o mămăligă clasică și păstrează apa, bucătarii ne sfătuiesc să punem, întotdeauna, o parte mălai la circa 5 părți de apă. O regulă nescrisă spune că mămăliga trebuie să stea la fiert timp de 30-45 minute, pentru ca mâncarea să aibă, apoi, consistența potrivită.
Reţeta "Taci şi înghite"
Ingredientele necesare:
- 250 de grame mălai
- jumătate de litru de lapte
- jumătate de litru de apă
- 4 ouă
- 50 de grame de unt
- 200 de grame de smântână
- 200 grame de telemea
- 200 de grame de cașcaval
- 6 bucăți de cârnați afumați
- 100 grame de slăninuță proaspătă
Citeste si: Cum alegi corect de la piață fasolea. Asta fac toți bucătarii care merg să cumpere fasole
Mod de preparare:
"Se pun la fiert apa și laptele, amestecate, adăugam și sarea și lăsăm să dea în clocot. Când începe să fiarbă, se presară o mână-două de mălai în apă, dar trebuie să amestecăm cu un tel sau cu o lingură de lemn foarte bine, pentru a nu se face cocoloașe. Lăsăm să fiarbă câteva minute la foc mediu, amestecând tot timpul. Când preparatul s-a îngroșat, adăugăm cernit și restul mălaiului, puțin câte puțin. Focul nu trebuie să fie puternic și trebuie amestecat în continuu. Când mămăliga e aproape gata, se încorporează și smântâna.
Peste stratul de mămăligă se pune telemeaua rasă, cârnații tăiați felii și slăninuța prăjită. Se pune alt strat de mămăligă în care se fac niște adâncituri cu lingura și în care se pun untul, ouăle întregi și cașcavalul ras. Cine dorește poate să pună mai multe straturi de mămăligă. Vasul se dă la cuptor până ce ouăle sunt făcute și cașcavalul e puțin rumenit", explică Doina Popescu din Târgu-Jiu, potrivit agerpres.ro.