Cum se gătește corect orezul. Cum trebuie spălat și cât timp trebuie fiert

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 25 iul 2022, 20:20

Orezul trebuie gătit după anumite reguli, dacă vreți să vă iasă perfect. Noi vă învățăm cum trebuie spălat și cât timp trebuie fiert, pentru a obține cea mai gustoasă mâncare sau garnitură.

Orezul face parte dintre alimentele cele mai consumate de către români și nu numai. Nu oricine știe însă cum sa-l prepare ca la carte.

Trucuri pentru a găti cel mai bun orez

În acest moment există peste 2.000 de feluri de orez și fiecare sortiment se gătește într-un anumit mod. Chiar dacă la prima vedere orezul poate părea un aliment extrem de ușor de preparat, trebuie să știți câteva trucuri, dacă vreți să gătiți ceva gustos.

Spălați întotdeauna orezul, înainte de a-l pune la fiert. Pe lângă faptul că în acest fel înlăturați praful și reziduurile, boabele nu se vor lipi, atunci când fierbeți orezul.

Dacă este spălat înainte, orezul devine mai pufos și pentru că se va îndepărta amidonul de la suprafață, va fi și mai ușor de digerat.

Orezul sălbatic, dar și cel basmati, se lasă la înmuiat în apă, cel puțin o jumătate de oră, înainte de fierbere.


Nu trebuie să fierbeți orezul până devine foarte moale. Metoda ideală de fierbere este cea al dente, exact ca și în cazul pastelor.

Veți lăsa orezul să fiarbă mai mult doar atunci când îl folosiți pentru deserturi.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Un alt truc este să nu puneți sare în apa în care fierbeți orezul. Dacă veți face asta, boabele se vor mărunți și veți obține un orez lipicios.

De asemenea, nu amestecați în orez, în timpul fierberii, pentru că va deveni lipicios. Excepție face orezul risotto, care trebuie amestecat, pentru că acest sortiment trebuie să iasă cremos la final.

Cum se fierbe corect orezul

Regula de bază pentru fierberea corectă a orezului este ca la o măsură de orez să puneți două măsuri de apă. La început, focul va fi mediu, iar din momentul în care orezul dă în fiert, veți reduce focul la minim.

Orezul se fierbe între 10 și 12 minute, fără să acoperiți oala. După ce este fiert, puneți un prosop peste oală, apoi un capac și mai lăsați așa încă 10 minute, tot pe foc mic.

Aveți grijă ca atunci când fierbeți orezul, să alegeți o oală suficient de mare, pentru ca acesta să aibă loc să se umfle. Orezul își poate dubla sau chiar tripla volumul, la fierbere.

După ce este fiert, scoateți orezul din oala în care a stat. Îl scurgeți și îl puneți într-un vas. În cazul în care îl veți lăsa în oala în care a fiert, orezul va absorbi și mai multă apă și va deveni mult prea zemos.

Dacă nu știți când este gata orezul, luați o boabă între degete și apăsați pe ea. Trebuie să fie moale la exterior și ușor mai tare la interior.

 

Taguri: