Cum se gătește corect sfecla roșie. Doar prin acest mod iese tot gustul la suprafață

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 iul 2022, 20:15

Cel mai bun mod de a găti sfecla roșie

Sursa: unsplash.com

Sfecla roșie se poate găti în mai multe feluri, dar dacă vreți să obțineți cel mai bun gust, trebuie să o preparați doar într-un anumit mod. Noi vă dezvăluim secretele bucătarilor, ca să gătiți cea mai bună sfeclă.

Sfecla se numără printre cele mai sănătoase și gustoase legume. Este adevărat însă că nu toată lumea știe să o gătească în mod corect și de aceea, este posibil să nu aibă gustul ideal.

Cel mai bun mod de a găti sfecla roșie

Dacă vă place să mâncați sfeclă roșie, este obligatoriu să învățați cum să o pregătiți corect, ca să-și păstreze toți nutrienții și să devină moale și gustoasă.

Există mai multe feluri de a prepara această legumă. Cel mai des, sfecla roșie este gătită la cuptor. După ce se coace, se poate transforma într-o delicioasă salată, peste care se pune hrean.

Chiar dacă și sfecla la cuptor este extrem de gustoasă și sănătoasă, nu acesta este cel mai bun mod de a o găti.

Încercați să o preparați la aburi, ca să obțineți o garnitură senzațională pentru diferite feluri de fripturi.

De altfel, gătitul la aburi este recomandat pentru majoritatea legumelor.

În acest fel, își vor păstra toți nutrienții, dar și culoarea și forma. În plus, atunci când gătiți sfecla la aburi, va fi scoasă în evidență toată aroma acesteia.

În primul rând, spălați foarte bine sfecla și curățați-o de coajă. O puteți fierbe și cu tot cu coajă, dacă vreți, dar aveți grijă să fie spălată cu un burete, ca să fiți siguri că este perfect curată.

Nu uitați că sucul de sfecla se poate folosi ca și colorant alimentar, chiar și la deserturi. Bineînțeles că puteți să-l și consumați ca atare, pentru că vă aduce multe vitamine și minerale.

Un alt aspect la care trebuie să fiți atenți este să nu vă pătați, atunci când preparați sfecla roșie. Cel mai bine ar fi să folosiți mănuși, ca să nu vă colorați mâinile și unghiile.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După ce ați curățat sfecla, o tăiați în bucăți și o puteți găti la aburi. Ideal ar fi să aveți o oală de gătit la aburi, pentru că o să vă ușureze munca extrem de mult.

Lăsați lichidul să fiarbă, iar apoi puneți sfecla în sita oalei. Adăugați sare și acoperiți sita. Nu uitați să întoarceți sfecla, ca să fie gătită uniform. Nu o lăsați foarte mult la aburi, pentru că nu trebuie să fie prea moale, ci să-și păstreze forma.

După ce va fi gata, adică în aproximativ 5-6 minute, mutați sfecla într-un castron și puneți sare și piper, după gust.

Se poate adăuga și puțin unt sau ulei de măsline, dar și zeamă de lămâie și se amestecă foarte bine.

Dacă nu aveți o oală de gătit la aburi, puteți găti sfecla la aburi, în mod clasic, așa cum făceau mamele sau bunicile noastre.

Aveți însă grijă că procesul de gătire va fi mai lung. Puneți apă într-o oală și lăsați-o să fiarbă. Sfecla se așează într-o sită, deasupra oalei cu apă fiartă, fără ca fundul să atingă apa, și se acoperă cu un capac.

Cum se prepară sfecla la cuptor

Bineînțeles că puteți prepara sfecla și la cuptor sau o puteți fierbe, dar trebuie să respectați câteva trucuri. Astfel, dacă o fierbeți, mai întâi o spălați și o curățați, iar apoi o puneți în apa care deja clocotește. Când vedeți că s-a înmuiat puțin, o puteți scoate.

După aceea, o tăiați rondele sau cuburi, în funcție de ceea ce vreți să faceți cu ea. În cazul în care o preparați la cuptor, sfecla roșie va fi gata mult mai repede.

După ce ați spălat-o bine, cu un burete, o tamponați cu un șervețel, ca să nu aibă deloc apă. Presărați sfecla cu sare și cu ulei. Dacă vreți, îi puteți pune și puțin oțet balsamic.

Apoi înveliți sfecla în staniol, iar deasupra puneți hârtie de copt, stropită cu apă. Băgați-o în cuptorul preîncălzit și lăsați-o pentru aproximativ o oră.

Gătită în acest fel, sfecla roșie își va păstra tot sucul natural și toate substanțele nutritive.

 

Taguri: