Spanacul este o legumă extrem de benefică pentru organism, dar nu toată lumea îi agrează gustul. Este posibil să se întâmple acest lucru și din cauza faptului că nu știți să-l gătiți corect.
Spanacul, o sursă importantă de vitamine și fier
Ca oricare altă legumă, și spanacul trebuie preparat după câteva reguli. În acest fel, veți păstra toate vitaminele din el și în plus, va fi și mult mai gustos.
Marele avantaj al spanacului este că se gătește extrem de ușor, așa că nu aveți niciun motiv să-l evitați. Țineți cont de faptul că această legumă vă ajută să eliminați toxinele din organism și conține fier, deci este ideal mai ales pentru persoanele anemice.
Spanacul are vitaminele B1, B2, B6 si B9, dar si spinacina, o substanta care se gaseste doar in aceasta leguma.
Are proprietăți anticancerigene, ajută secreția pancreatică și vă revigorează organismul.
Regulile de preparare a spanacului
Spanacul poate fi consumat crud, în salate, și stropit cu ulei de măsline și cu oțet balsamic. De asemenea, puteți prepara și o garnitură de spanac, ceea ce înseamnă că va trebui să-l opăriți. Pentru asta, aveți nevoie doar de apă și de sare.
Nu este indicat să combinați spanacul cu smântână, cu lapte sau cu ouă, pentru că dacă veți face asta, leguma își va pierde din proprietățile benefice și nu va mai fi la
fel de sănătoasă.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În plus, veți adăuga și un număr mare de calorii mâncărurilor pe care le preparați.
O altă greșeală este să adăugați făină în spanac, ca să obțineți o mâncare mai groasă.Așadar, tot ce trebuie să faceți este să puneți apa la fiert și să adăugați sare în ea. Dacă nu veți pune sare, spanacul nu va avea gust.
În momentul în care apa începe să clocotească, băgați spanacul în ea pentru câteva secunde, suficient pentru a-l opări.
După aceea, îl stoarceți și puteți pune usturoi pisat peste el sau zeamă de lămâie. Ideal este să folosiți baby spanac, pentru că este crud și se opărește mai repede.
Dacă aveți frunze mari de spanac, este bine să le rupeți pe jumătate, pentru ca spanacul să nu rămână crud.
O altă variantă de a prepara spanacul este să-l trageți în tigaie, în unt sau în ulei de măsline.
Îl puteți folosi și în umpluturile de plăcintă sau de ruladă de carne.În România se obișnuiește ca spanacul să fie gătit ca o tocăniță, cu ceapă călită, dar și cu lapte.