Cum se manifestă Omicron la copii. Simptomul care apare în cazul celor mici și care îi induce în eroare pe medici: „Nu au venit cu boală respiratorie”

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 19 oct 2022, 04:10

Simptomele Omicron care pot să apară la copii

Sursa: pexels, pixabay

Medicii atrag atenția că simptomele infectării cu tulpina Omicron pot fi diferite în cazul copiilor. Care sunt simptomele Omicron la copii și ce ar trebui să știe părinții?

Specialiștii în sănătate atenționează că tulpina Omicron se răspândește cu rapiditate în marile orașe din România, devenind astfel dominantă și fiind responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri noi de coronavirus. În cazul copiilor, simptomele Omicron se pare că sunt diferite, potrivit informațiilor prezentate de medicul pediatru Mihai Craiu.

Simptome Omicron la copii. Ce manifestări apar după infectarea cu noul coronavirus?

Dacă în cazul adulților simptomele de boală după infectarea cu tulpina Omicron sunt similare cu cele apărute în cazul variantei Delta, la copii, lucrurile stau diferit. Medicul peditaru Mihai Craiu a precizat că un număr însemnat de copii au ajuns la spital cu febră și vărsături, simptome asocietate unei gastroenterite și nu unei afecțiuni respiratorii. După testare, medicii au descoperit că este vorba, de fapt, despre noul coronavirus, însă medicul pediatru atrage atenția că aceste simptome pot să îi inducă în eroare pe medici în momentul în care pun diagnosticul.

Astfel, primele simptome care pot anunța infectarea cu tulpina Omicron la copii sunt febra și vărsăturile.

Medicul Mihai Craiu, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, a precizat că numărul copiilor care se infectează cu noul coronavirus este în creștere la momentul actual, mulți dintre ei având nevoie de îngrijiri de specialitate. 

„Azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert au fost pozitive pentru SARS CoV2. Suntem plini, asta e realitatea momentului. La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie. Un alt lucru important este creșterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați și spitalizați. Aș aduce cifrele din SUA, unde știm că raportările sunt foarte riguroase.

În cei diagnosticați recent, copii, aproape un milion de copii, cazuri noi, au fost diagnosticate în ultimele 2 săptămâni. La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor... Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi- unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare. Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a spus medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, potrivit digi24.ro.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Febra și vărsăturile sunt printre primele simptome ale infectării cu tulpina Omicron la copii 
[Sursa: pexels]

Citeste si: Vârful valului 5, mai devreme decât se preconiza. Avertismentul lansat de Octavian Jurma: "Putem avea un val care să se ridice la un prag de 50.000 de noi cazuri"

Omicron, tulpina dominantă la nivel mondial, dar și în România 

Tulpina Omicron a devenit dominantă la nivel mondial, după cum au anunțat chiar reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Testele au arătat că în majoritatea cazurilor de infectare cu COVID-19 este vorba despre noua tulpină Omicron. Chiar dacă se răspândește cu rapiditate, tulpina Omicron se pare că este mai puțin agresivă, astfel că provoacă mai puține cazuri grave decât versiunile anterioare.

Cu fiecare zi ce trece, România raportează tot mai multe cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron, iar specialiștii în sănătate se așteaptă ca numărul de infectări să crească din ce în ce mai mult, valul 5 fiind considerat mult mai greu de ținut sub control decât valul 4 al pandemiei de coronavirus.

Numărul copiilor infectați cu coronavirus este în creștere
[Sursa: pexels]

Citeste si: Ce trebuie să faci dacă ai simptome de COVID-19? Iată toți pașii pe care trebuie să-i urmezi. Regulile s-au modificat