Cum se obține în 2023 un certificat verde pentru clădiri?

Author: Cristina Mocanu

Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (prescurtat RoGBC) a creat o certificare pentru Locuințe Verzi la un cost accesibil.

Sursa: https://www.pexels.com/

Care sunt modalitățile de obținere a certificatului verde pentru locuințe?

Care sunt procedeele prin care puteți obține certificatul verde pentru locuințe?

Ideea de sustenabilitate un trend sau o nevoie

Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (prescurtat RoGBC) a creat o certificare pentru Locuințe Verzi la un cost accesibil, dar care cuprinde toate aspectele esențiale în evaluarea și identificarea pe piața a cele mai performante proiecte rezidențiale care folosesc principiile unei construcții sustenabile.

Citește și: Cine sunt prosumatorii. În ce situații vor fi nevoiți aceștia să plătească „taxa pe soare”

În 2023 ideea de sustenabilitate nu mai este un trend, ci o nevoie. Numărul oamenilor care doresc să își trăiască propriile vieți în armonie cu mediul, pentru a-l păstra curat pentru viitoarele generații, este în creștere.

De asemenea, astfel de idei au penetrat și sectorul construcțiilor și astfel au început să se dezvolte diverse metode de asigurare a unei locuințe eficiente și ecologice, printre care se regăsește și conceptul de clădire verde.

Totuși, înainte de a vă gândi la modul în care puteți concepe o clădire și să adoptați un nou stil de viață, ar fi ideal să încercați să descoperiți ce înseamnă mai exact acest lucru.

Cum poate fi obținut certificatul verde pentru clădiri

Companiile din toate domeniile de activitate își regândesc tot mai mult strategiile de funcționare, transformând componenta de sustenabilitate într-o prioritate, reducând astfel costurile generale, îmbunătățind productivitatea și aducând o valoarea reală asupra mediului înconjurător. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Care sunt procedeele prin care puteți obține certificatul verde pentru locuințe?
[Sursa: https://www.pexels.com/]

RoGBC a creat schemă de certificare verde Green Homes adresată strict segmentului rezidențial. Acesta presupune o evaluare holistică a unui proiect pe următoarele direcții: locația clădirii, materialele folosite cu amprenta de carbon asociată, gestionarea deșeurilor în timpul și după construcție, implementarea principiilor de economie circulară, calitatea mediului interior, consumul de apă și nu în ultimul rând, măsurile de eficientă energetică și consumul de energie în parametri standardului nZEB.

Potrivit wall-street.ro, pentru construcțiile existente, cele două sisteme de certificare BREEAM și LEED au scheme de certificare complet diferite ca abordare. Astfel, LEED urează în aceleași credite ca pentru a construcție nouă, dar ajustate la condițiile unei construcții finalizate, oferind un certificat final, iar noua schemă de certificare BREEAM-In-Use este mai simplă, putând fi efectuată de dezvoltator sau chiar de managementul clădirii, ceea ce duce la reducerea timpului și a costurilor de certificare.

Pentru validare va fi nevoie să solicitați o certificare națională de calitate sau chiar una internațională. Pentru a vă asigura că viitoarea dumneavoastră clădire verde corespunde tuturor criteriilor de sustenabilitate,  vă sugerăm să apelați la un consultant încă din etapa de concepere a clădirii.

Citește și: Noua Casă 2023: Anunț important făcut de Ministerul de Finanțe. Ce plafon se acordă

Astfel că, certificarea conform ambelor scheme se desfășoară concomitent cu etapele de construcție a unei clădiri noi, iar fiecare etapă durează între șase luni și un an. Pentru certificarea clădirilor existente, durata procesului este diferită între cele două sisteme datorită modului de abordare: o certificare de tip LEED durează aproximativ un an, iar certificarea BREEAM poate fi obținută în câteva luni.

BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) este primul mod de certificare stabilită la nivel mondial, care evaluează gradul de sustenabilitate a clădirilor și a impactului lor asupra mediului. Această metodă a fost elaborată în 1990 în Marea Britanie de către Building Research Establishment (BRE).

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) reprezintă metoda predominantă de evaluare a construcțiilor sustenabile și își are originea în Statele Unite. Schema se bazează pe criterii precum reducerea consumului de apă și a emisiilor de dioxid de carbon, eficiența energetică, îmbunătățirea calității aerului în interiorul clădirilor şi economia de resurse în general.

 

Taguri: