Pe cât de frumoasă este begonia, pe atât de pretențioasă este. De cele mai multe ori, această plantă se usucă, dacă nu este îngrijită corect. Există însă câteva trucuri, ca să-i prelungiți viața acestei superbe flori.
Secretele de îngrijire a Begoniei
Begonia este o plantă erbacee perenă, care poate să crească în înălțime chiar și până la 40 de centimetri. Aceasta provine din India, Indonezia, America Centrală și America de Sud.
Este una dintre plantele decorative preferate de către oameni, pentru că are flori superbe și frunze stufoase, lucioase, de culoare verde sau roșiatică. Florile ei aduc foarte mult cu trandafirii și pot fi roșu închis, roz, galbene sau albe.
Aveți însă grijă la modul în care o înngrijiți, pentru că este foarte pretențioasă. Dacă veți avea grijă de ea așa cum trebuie, vă va bucura tot anul cu florile ei.
Begonia cuprinde peste o mie de specii, care sunt împărțite în trei mari categorii: tuberculate, rizomatoase și fasciculate sau fibroase.
Primele au flori mari și colorate, care înfloresc doar vara. Begoniile rizomatoase sunt verzi pe tot timpul anului și au frunze deosebit de frumoase, ca și cele fibroase, de altfel. Acestea din urmă au flori micuțe și uneori pot avea formă de arbust.
Begoniile adoră căldura, le place să stea la lumină și să fie udate constant. Aveți grijă să nu lăsați această plantă să stea la temperaturi scăzute, pentru că este foarte sensibilă.
Dacă locuiți în apartament, o puteți ține pe balcon sau pe terasă. În cazul în care stați la casă și aveți și curte, nu mutați Begonia în grădină, decât pe la jumătatea lunii mai, ca să nu-i fie frig.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Țineți Begonia într-un ghiveci de mărime medie, dar care să fie mai larg, pentru că această plantă nu vrea să fie sufocată. De asemenea, asigurați-vă că ghiveciul are găuri pe fund, ca să se scurgă apa. Begonia nu suportă umiditatea excesivă.
Solul în care plantați Begonia trebuie să aibă nisip, pământ de frunze, turbă fibroasă și pământ de ferigi.
Nu uitați să-i administrați și fertilizator, pentru că doar așa se va dezvolta armonios.
Chiar dacă este o plantă care iubește lumina, aveți grijă să nu o așezați undeva unde bat direct razele soarelui.
În ceea ce privește temperatura ideală pentru Begonie, aceasta trebuie să fie între 20 și 25 de grade Celsius. Mare atenție ca temperatura să nu fie sub 14 grade.
Trebuie udată constant, dar aveți grijă să nu stea în multă apă și să nu-i udați frunzele, pentru că sunt prea sensibile.
Ce se poate face dacă se usucă Begonia
Dacă ați aflat prea târziu cum se îngrijește corect Begonia, iar planta a apucat să se usuce deja, nu o aruncați, pentru că poate fi salvată. În ciuda faptului că florile și frunzele s-au ofilit, asta nu înseamnă că tuberculul este neapărat afectat.
De aceea, scoateți rădăcina plantei din pământ și tăiați tulpina cam la două degete deasupra rădăcinii. După aia, plantați rădăcina într-un alt ghiveci.
Aveți grijă ca partea concavă să fie așezată în sus, la o adâncime de patru degete. Trebuie doar să o udați constant și veți vedea că în cel mult o lună, Begonia vă răsări din nou.
În cazul în care Begonia dumneavoastră se face prea înaltă, înseamnă că nu are suficientă lumină. Tăiați-o și așezați-o undeva, pe un pervaz, de exemplu, unde să nu bată razele soarelui direct pe ea.