Cum se plătesc online amenzile de circulație. Locurile unde pot fi achitate amenzile rutiere în 2022

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 26 oct 2022, 03:55

Amenzile de circulație pot fi plătite și online în 2022

Sursa: instagram Poliția Rutieră

Șoferii care sunt surprinși încălcând regulile în trafic și sunt sancționați de polițiști trebuie să știe că, în 2022, amenzile pot fi plătite și online. Cum trebuie să procedeze pentru a le achita din fața calculatorului?

Pentru a plăti amenzile de circulație, românii au la dispoziție mai multe variante, printre care și achitarea online a acestora. În 2022, toți șoferii amendați pentru încălcarea regulilor rutiere pot achita amenzile fără să mai fie nevoiți să meagră la ghișeu. Iată cum se face plata online a amenzilor de circulație.

Cum poți să plătești online o amendă rutieră în 2022

Pentru a evita cozile de la ghișee, mai ales în perioada pandemiei de coronavirus, șoferii care au primit amenzi de circulație le pot plăti și online. Procedura este foarte simplă, iar cei care vor să facă acest lucru trebuie să știe că nu au nevoie de un cont pentru a face plata. Mai exact, amenzile rutiere se plătesc în online accesând https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/.

Această platformă le permite românilor să achite mai multe taxe și impozite, dar și să plătească amenzile de circulație.

În secțiunea destinată plății amenzilor, cei interesați sunt informați că nu au nevoie date de acces pentru a face plata.

Pentru amenzile rutiere, șoferii trebuie să acceseze https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi , după care trebuie să completeze mai multe spații libere în care li se cer date personale, dar și informații referitoare la tipul amenzii, precum și detalii legate de procesul verbal întocmit de polițist. După completarea acestor câmpuri, șoferul amendat poate face plata amenzii de circulație. Șoferii trebuie să încarce și o copie a procesului verbal, motiv pentru care trebuie să îl păstreze după ce l-au primit.

De precizat că amenzile de circulație pot fi achitate online doar de persoanele fizice. Persoanele juridice nu au această posibilitate, astfel că sunt sfătuite să contacteze instituția beneficiară a plății.

Șoferii care sunt amendați pentru încălcarea regulilor de circulație pot achita jumătate din minimul amenzii dacă fac plata în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, agentul constatator fiind obligat să menționeze acest lucru în procesul-verbal.

După această perioadă, șoferii sunt obligați să achite integral amenda de circulație, conform Legii 203/2018 Art. 20.

Tot prin intermediul acestei platforme online pot fi plătite și amenzile COVID-19, accesând https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi/amenzi-anaf.

Dacă sunt plătite în termen de 15 zile, valoarea amenzilor se reduce la jumătate
[Sursa: instagram Poliția Rutieră]

Cum se plătesc amenzile de circulație în 2022?

Amenzile de circulație se pot plăti atât online, cât și cash în anul 2022. Astfel, cei care nu vor să le plătească prin intermediul platformei ghiseul.ro se pot deplasa la orice unitate a Trezoreriei Statului, la direcțiile de taxe și impozite locale, dar și la ghișeele Poștei Române. În plus, amenzile rutiere pot fi plătite și prin transfer bancar în următoarele conturi:

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

  • 50.09.01: Cont unic aferent amenzilor contravenționale aplicate persoanelor fizice cu domiciliu în România
  • 50.09.02: Cont unic aferent amenzilor contravenționale aplicate persoanelor fizice fără domiciliu în România

Citeste si: Cât costă asigurarea auto în 2022 și ce pățesc șoferii care nu o achită la timp

Ce amenzi pot primi șoferii în anul 2022?

Codul Rutier ar urma să fie schimbat în anul 2022, autoritățile dorindu-și ca șoferii să fie pedepsiți mai aspru pentru încălcarea legii. Deși au apărut mai multe informații în legătură cu modificarea sancțiunilor, până la momentul actual nu au fost făcute modificări. Astfel, amenzile pe care le pot primi șoferii pentru încălcarea regulior de circulație sunt următoarele:

Clasele de sancțiuni:

a)clasa I- 2 sau 3 puncte-amendă;

b)clasa a II-a- 4 sau 5 puncte-amendă;

c)clasa a III-a- de la 6 la 8 puncte-amendă;

d)clasa a IV-a- de la 9 la 20 puncte-amendă;

e)clasa a V-a- de la 21 la 100 puncte-amendă.

Codul Rutier ar putea fi modificat în 2022, astfel încât șoferii să primească sancțiuni mai severe pentru încălcarea regulilor de circulație 
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Gestul banal care îi costă scump pe șoferi în 2022. Toți conducătorii auto sunt taxați sever dacă îl fac în trafic