Prețul aferent taxelor și impozitelor din România a crescut considerabil în ultimii ani, iar românii trebuie să scoată din ce în ce mai mulți bani din portofel pentru achitarea acestor taxe pentru imobile, automobile și alte proprietăți private. Procesul de achitare al impozitelor poate părea la prima vedere un procedeu complicat, care poate consuma mult timp și răbdare. Totuși, în realitate plata acestor taxe este mult mai simplă decât pare la prima vedere, dacă persoanele în cauză își achită datoriile la timp.
Unde si cum se plătesc taxele si impozitele
Plata taxelor și impozitelor se poate face în două moduri, online și fizic, în funcție de preferințele persoanei în cauză, conform edirect.e-guvernare.ro. Plata prin intermediul internetului poate fi făcută doar de cetățenii care locuiesc într-o localitate în care primăria municipiului a pus în funcțiune sistemul de plată online. Persoanele care optează pentru achitarea taxelor pe internet sunt scutite de cozile lungi care se formează la ghișeele clasice și pot
Citeste si: Măsuri care vizează toți românii: Cele mai importante modificări fiscale din anul 2022
Persoanele care aleg să plătească taxele și impozitele față în față, prin intermediul ghișeelor clasice, au de ales din mai multe variante posibile. Cetățenii pot merge să-și achite datoriile la casieriile direcțiilor de impozite și taxe locale sau la ghișeele speciale ale administrațiilor financiare. În cazul în care direcția de impozite și taxe locale oferă posibilitate, oamenii își pot plăti taxele și impozitele și la oficiile poștale clasice, la oficiile CEC sau la oficiile băncilor comerciale.
Ce riscă persoanele care nu achită la timp plata taxelor și impozitelor
Taxele și impozitele sunt tarife obligatorii pe care cetățenii sunt nevoiți să le plătească statului în timp util. În cazul în care achitarea acestor plăți nu este făcută, persoanele în cauză vor suferi consecințe din punct de vedere legal aferente neplății.
Astfel, Articolul 8 al Legii 207/2015 prevede faptul că persoanele care nu își achită taxele și impozitele în termenul de scadență vor fi nevoite să plătească în plus o majorare de întârziere. Nivelul acesteia se calculează astfel încât să fie 1% din cuantumul obligațiilor fiscale pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, în funcție de caz, din prima zi de după expirarea termenului de scadență până la momentul achitării sumei datorate. Mai exact, suma care trebuie plătită se majorează cu 1% pentru fiecare lună de neplată de la momentul emiterii până la momentul achitării taxelor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, propune măsuri mai dure pentru românii care nu își achită impozitele la timp. Astfel, persoanele care nu plătesc taxele aferente în termen de 60 de zile de la data scadentă riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani. Modalitatea amendării s-ar aplica doar atunci când persoana în cauza își poate acoperi integral plata, iar prejudiciul acesteia nu depășește suma de 100.000 Euro.
Persoanele vizate de această propunere sunt cele care nu își plătesc impozitul din arendă, cel pe salarii, cel pe proprietatea intelectuală, dobânzile, impozitele în baza contractelor de activitate sportivă și cetățenii care nu achită impozite pe dividende, pensii, contribuții la sănătate, contribuții la pensii, impozit pe jocurile de noroc sau contribuții la fondul de mediu
Sursă: antena3.ro