Cum se poate face evaluarea tehnică a unei clădiri? Cutremurele recente au readus în discuție nivelul de siguranță al clădirilor din România

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 dec 2023, 00:15

Cei care doresc să cumpere o locuință nouă, dar nu știu care este rezistența acesteia la un cutremur, pot apela la un specialist.

Sursa: https://pixabay.com/

Cei care doresc să cumpere o locuință nouă, dar nu știu care este rezistența acesteia la un cutremur, pot apela la un specialist.

Persoanele care doresc sa își achiziționeze o locuință pot apela la un specialist atunci când vine vorba de siguranța tehnică a clădirii.

Ce este cartea tehnică a unei clădiri?

Persoanele interesate să afle detalii legate de imobilul în care locuiesc, mai ales dacă acesta prezintă semne evidente de degradare, și care vor să-și liniștească îngrijorarea privind efectele unui cutremur asupra clădirii trebuie să ia legătura cu un specialist, fie acesta arhitect sau inginer constructor proiectant de structuri.

Un specialist poate verifica cartea tehnică a construcției și poate “traduce” celor interesați informațiile cuprinse de aceasta.

Citește și: Guvernul a alocat 19,9 milioane de lei pentru clădirile afectate de cutremure. Anunțul făcut de Ministrul Dezvoltării

Conform legii 10/1995, cartea tehnică a construcției cuprinde documentația privind:

 

- proiectarea;

- execuția;

- recepția;

- urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcției.

 

Aceasta este realizată prin grija investitorului și se predă proprietarului construcției, astfel: documentația privind proiectarea și documentația privind execuția, la recepția la terminarea lucrărilor, iar documentația privind recepția, precum și documentația privind urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcției, la recepția finală a lucrărilor de construcții.

Proprietarii construcțiilor au obligația să păstreze și să completeze la zi documentația tehnică privind urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra acestora, iar prevederile din cartea tehnică a construcției referitoare la exploatare sunt obligatorii pentru proprietar, administrator și utilizator.

Citește și: Europa seismică. Ce țări din UE au cel mai mare risc seismic

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul asociațiilor de proprietari, cartea tehnică a construcției este păstrată și se completează la zi de către administrator, iar la înstrăinarea construcției, cartea tehnică se predă noului proprietar.

Cartea tehnică este greu de găsit mai ales în ultimii 15 ani și cu precădere în cazul imobilelor noi (finalizate în ultimii 10- 15 ani), unde multe dintre ele fie nu au fost întocmite, fie nu au fost predate către asociație.

Cum se face evaluarea rapidă?

Dacă cartea tehnică nu este găsită trebuie realizată inspecția tehnică a clădirii. Astfel, persoanele care doresc să cumpere o locuință pot apela la anumiți experți.

Trebuie de știut, însă, faptul că Evaluarea nu înlocuiește expertizarea tehnică a clădirii, prin care, de altfel, se face încadrarea într-o clasă de risc seismic, ci indică nivelul de prioritate în care se încadrează clădirea pentru a programa lucrările de consolidare și, totodată, și expertizarea ei.

În esență, evaluarea vizuală stabilește dacă există sau nu un nivel general de risc seismic. Ea poate fi desfășurată de inspectori calificați (cu studii universitare), în unele cazuri putând fi vorba inclusiv de studenți (în ani terminali) la construcții sau arhitectură.

De asemenea, expertizarea tehnică a unei clădiri poate fi făcută de un inginer constructor proiectant de structuri, atestat ca expert tehnic în rezistență și stabilitate pentru construcțiile civile sau industriale din beton, beton armat, zidărie sau lemn. În prezent în România sunt 261 de astfel de experți în țara noastră.

Pentru a vedea cum se comportă structura clădirii se face o evaluare, mai exact se face releveul geometric al construcției (clasic, scanare 3D și modelare), se fac analize invazive și non-invazive, modelare pentru calcule de simulare, indicarea de direcții pentru ameliorarea situației (prin proiectul de intervenție). Lucrările durează, în medie, circa șase luni.

Ce reprezintă consolidarea clădirilor și cum se realizează?

Consolidarea structurală reprezintă, mai exact, restabilirea rezistenței clădirii la acțiunea unui cutremur la un nivel satisfăcător de protecție, raportat la actualele norme. Se iau în calcul date precum perioada de revenire a unui cutremur puternic (care poate fi de 100, 250 de ani sau alte intervale), iar procentul de risc care mai rămâne după consolidare se stabilește în funcție de importanța clădirii, capacitatea financiară a proprietarului (proprietarilor), așteptările societății (în societățile mai bogate, deoarece există și fondurile necesare, prin consolidare se elimină cea mai mare parte a riscului seismic la majoritatea clădirilor) etc.

Conform  Legii 212/2022, stabilirea riscului seismic pentru o anumită clădire se face prin încadrarea acesteia în una dintre următoarele patru clase de risc:

 

- clasa de risc seismic Rs I- din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime;

- clasa de risc seismic Rs II- din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care pune în pericol siguranța utilizatorilor, dar la care prăbușirea totală sau parțială este puțin probabilă;

- clasa de risc seismic Rs III- din care fac parte clădirile susceptibile de avariere moderată la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care poate pune în pericol siguranța utilizatorilor;

- clasa de risc seismic Rs IV- din care fac parte clădirile la care răspunsul seismic așteptat sub efectul cutremurului de proiectare, corespunzător stării-limită ultime, este similar celui așteptat pentru clădirile proiectate pe baza reglementărilor tehnice în vigoare.

Sursă: avocatnet.ro