Cum se pot transforma voucherele de vacanță în bani cash? Este anunțul momentului pentru români

Author: Diana Bostan
Actualizat: 08 sep 2023, 09:23

Vouchere vacanță 2023

Sursa: iStock

Măsura de a elimina voucherele de vacanță pentru o anumită categorie de angajați, atrage de la sine și scăderea încasărilor din turismul intern.

În urma acestei măsuri de eliminare a voucherelor de vacanță, 20% dintre români nu-și vor mai permite să meargă într-un concediu.

Măsura va duce la scăderea încasărilor din turismul intern

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, încasările din turismul intern vor scădea cu 35%, chiar și cu 50%. Impactul va fi unul negativ asupra turismului românesc, 20% dintre cei ce beneficiază de vouchere de vacanță preferând probabil să-și petreacă vacanța în afara țării.

Citește și: Scad subvențiile la energie! Cine sunt românii care vor plăti mai mult la facturi

„Impactul total al acestei posibile măsuri ar determina o prăbuşire a turismului intern cu 50%. Din păcate, mai toate variantele de modificare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de care reprezentanţii industriei turistice au luat la cunoştinţă sunt păguboase pentru turismul românesc.

Guvernul vehiculează o serie neagră de măsuri anti-turism, care ar îndrepta multe firme către faliment”
, susţine ANAT, într-un comunicat.

Citește și: Categoria de români care primește ajutor financiar pentru facturi! De ce sumă de bani vor beneficia aceștia

ANAT susține că transformarea voucherelor în bani cash ar duce la un haos și mai mare, iar rezultatele nu vor fi cele sperate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Transformarea voucherelor de vacanță în bani cash nu este văzută cu ochi buni de către agențiile de turism

„Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici să ajuţi ţintit anumite categorii sociale, nici să te asiguri că banii sunt cheltuiţi exclusiv pe anumite produse/servicii, nici că banii rămân în România.

Banca Mondială a cerut ca să nu existe acordarea unor sume cash cu facilităţi fiscale ”, a afirmat Adrian Voican, vicepreşedintele ANAT. 

Citește și: Ajutor pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei. Când vor intra banii pe card?

Voucherele de vacanţă au determinat mărirea numărului de structuri de cazare autorizate de la 6.200,

câte erau în 2006, la 20.000, au determinat, în paralel cu investiţiile străine, şi dezvoltarea hotelurilor de lanţ internaţional, investiţii româneşti de sute de milioane de euro anual în ultimii 8-10 ani.

Citește și: Ei sunt elevii care vor primi 500 de lei pe card, în luna septembrie! La ce vor putea fi folosiți banii

Renunțarea la acordarea voucherelor de vacanță ar duce la scăderea veniturilor fiscale, dar ar avea un impact negativ și asupra dezvoltării turismului intern.

„Turismul intern a fost stimulat de voucherele de vacanţă, politica pro turism a atras multe investiţii internaţionale semnificative, hoteluri de lanţ, contribuind şi la dezvoltarea unor zone mai puţin cunoscute şi la diversificarea ofertei turistice în ţară. Eliminarea acestora ar putea afecta dezvoltarea şi investiţiile pe o perioadă lungă”, mai spun tur-operatorii.