Cum se prepară bezelele. Cea mai simplă metodă

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 20 mar 2021, 15:51

Bezelele se prepară foarte simplu, dacă știți câteva trucuri. Trebuie să fiți atente la modul în care bateți spuma de albușuri, dar și la felul în care coaceți bezelele.

Unul dintre deserturile preferate ale copilăriei îl reprezintă, fără îndoială, delicioasele bezele. Dacă respectați câteva reguli simple, puteți să faceți și dumneavoastră acasă crocantele și aromatele prăjiturele.

Bezelele, desertul rafinat al copilăriei

Dacă vreți să vă amintiți de copilărie, cel mai ușor mod este cu un desert drag sufletului dumneavoastră. De pe această listă nu ar trebui să lipsească bezelele.

Pentru a prepara aceste prăjiturele crocante la exterior, moi în interior, aromate și de un alb pur, trebuie să știți câteva trucuri de la cofetari.

Bezelele se fac ușor, dar aveți nevoie de puțină răbdare. Dacă veți încerca să grăbiți procesul de preparare, de coacere sau de răcire al acestor prăjiturele, rezultatul final nu va fi, cu siguranță, cel așteptat. 

Denumirea acestui desert vine de la franțuzescul "baiser", care înseamnă sărut. 

Este un preparat care are la bază albuș de ou și zahăr, mult zahăr.

Bolul în care veți bate albușurile trebuie să fie spălat foarte bine și uscat. La fel și telul sau paletele mixerului.  Cantitatea de zahăr trebuie să fie dublă față de cantitatea de albușuri pe care o folosiți. 

De asemenea, vanilia este foarte importantă, pentru că altfel bezelele vor mirosi și vor avea gust de ouă. 

Un alt truc este acela de a pune neapărat în compoziție un agent stabilizator, adică oțet alb sau suc de lămâie. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ingrediente:

  • 160 g albușuri 
  • 320 g zahăr
  • un plic de zahăr vanilat
  • o linguriță de oțet sau de suc proaspăt de lămâie

Cea mai simplă rețetă de bezelele 

Într-un vas curat și uscat, puneți albușurile și tot zahărul odată, zahărul vanilat și o linguriță de oțet sau de suc proaspăt de lămâie. Amestecați toate ingredientele cu un tel.

Apoi puneți castronul la bain-marie și amestecați în permanență, timp de 5 minute. După aceea, transferați albușurile în castronul mixerului sau în robotul de bucătărie și mixați timp de 12 minute, la viteză mare. 

Dacă veți lua spumă între degete, trebuie să nu mai simțiți nicio granulă de zahăr. 

Băgați spuma de bezea într-un poș și începeți să formați bezelele, direct într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. 

Băgați tava în cuptorul preîncălzit doar la 100 de grade și lăsați bezelele o jumătate de oră. Apoi dați temperatura cuptorului la 90 de grade și mai lăsați tava încă 45 de minute. 

Doar așa bezelele vor rămâne albe și nu vor prinde o culoare maronie. În plus, nu se vor dezumfla, nu vor crăpa și nu se vor întinde în tavă. 

După ce vor fi gata, deschideți puțin ușa cuptorului și lăsați bezelele să se răcească așa, aproximativ o oră.