Regretatul gastronom Radu Anton Roman deținea o rețetă de ciorbă de lobodă absolut delicioasă. Iată cum se prepară cel mai gustos preparat, care se regăsea în lucrarea gazetarului, numită „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Ce spunea Radu Anton Roman despre ciorba de lobodă
„Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor) un fluviu naţional.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Ingrediente necesare pentru prepararea cirobei de lobodă:
- 1 kg lobodă
- 1 litru borş
- 200 ml iaurt
- 1 ou
- 1 ceapă
- 1 morcov
- piper și sare după gustul fiecăruia
- leuştean
- 1 linguriţă hrean ras
- 1 căpăţână mică usturoi, pentru un iz oltenesc
Cum se prepară faimoasa ciorbă a lui Radu Anton Roman:
Se ia loboda și se spală bine, apo se taie în fâșii lungi și late. Ceapa se taie mărunt, iar morcovul se rade pe răzătoare. Legumele se pun la fiert cu piperul în doi litri de apă clocotită, iar după 30 de minute se toarnă borşul, se adaugă usturoiul făcut pastă, sare, și se lasă să fiarbă încă 1-2 minute.
Se bate oul cu iaurt şi puţină zeamă de la ciorbă, se toacă și leuşteanul, se oprește focul ciorbei, apoi se adaugă iaurtul bătut cu hrea. La final, se presară leuștean deasupra ciorbei de lobodă.Citeste si: Ce poți face cu apa în care ai fiert cartofii. Toate gospodinele trebuie să știe aceste trucuri
Radu Anton Roman a fost un gazetar pasionat de gastronomie
Radu Anton Roman s-a stins din viață la vârsta de 57 de ani. A fost gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a scris poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, și a luat parte la mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii. În anul 1997, și-a dedicat viața gastronomiei. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări din domeniu gastronomiei româneşti, intitulată „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.