Cum se prepară cea mai bună turtă de mălai

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 06 apr 2021, 11:39

Turta de mălai se face repede și este un preparat care ne aduce aminte de copilărie. Nu degeaba este denumită și pâinea bunicilor.

Pe vremuri, bunicii noștri știau să gătească ceva delicios din orice ingredient pe care îl aveau la dispoziție. Așa s-a inventat și turta de mălai. Pentru că nu aveau de unde să cumpere pâine, bătrânii au descoperit această rețetă delicioasă din mălai, care se servea cu orice tip de mâncare. 

Turta de mălai, nelipsită de pe masa bunicilor

Dacă vreți să vă aduceți aminte de copilărie, cel mai ușor mod de a face asta este să gătiți ceva bun, din colecția de rețete ale bunicilor. 

Un astfel de preparat este și turta de mălai. Ați uitat de ea, nu-i așa? Pe vremuri, aceasta se făcea la cuptorul de cărămidă și era servită alături de orice fel de mâncare. 

Rețeta nu este una deloc grea, dar rezultatul final o să-i încânte, cu siguranță, pe toți cei dragi. Turta de mălai poate fi preparată și pe post de desert.

Trebuie doar să adăugați zahăr în compoziție. 

Ingrediente:

  • 250 g de făină albă
  • 750 g de mălai 
  • 2 l de apă
  • două lingurițe de sare
  • un ou

Cum se prepară turta de mălai

Într-o oală, puneți apă la fiert, împreună cu două lingurițe de sare. Înainte de a da în clocot, o dați la o parte de pe foc. Din apa fierbinte turnați, puțin câte puțin, peste mălai și amestecați foarte bine, cu un tel, ca să nu aveți cocoloașe. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Trebuie să obțineți un păsat moale, care curge. Apoi, adăugați păsatul peste făina albă și amestecați. Dacă vreți să faceți turtă de mălai dulce, acum este momentul să adăugați zahărul. 

Dacă nu, treceți la pasul următor. Puneți aluatul obținut într-o tavă termorezistentă, pe care ați uns-o înainte cu unt și ați tapetat-o cu făină sau cu mălai. 

Așezați aluatul cu mâinile umezite, pentru a acoperi bine crăpăturile care se vor forma în el. 

De asemenea, puteți să faceți mai multe turtițe mai mici și le puneți într-o tavă, tapetată, de asemenea, cu unt și cu făină sau cu mălai. Turta de mălai se unge pe deasupra cu un ou bătut, ca să prindă o crustă. 

Băgați tava în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ o oră. După ce este gata, o puteți servi așa fierbinte, cu diferite mâncăruri de legume sau chiar cu sarmale. 

De asemenea, turta de mălai se poate consuma și alături de lapte fierbinte.