Pe vremuri, bunicii noștri știau să gătească ceva delicios din orice ingredient pe care îl aveau la dispoziție. Așa s-a inventat și turta de mălai. Pentru că nu aveau de unde să cumpere pâine, bătrânii au descoperit această rețetă delicioasă din mălai, care se servea cu orice tip de mâncare.
Turta de mălai, nelipsită de pe masa bunicilor
Dacă vreți să vă aduceți aminte de copilărie, cel mai ușor mod de a face asta este să gătiți ceva bun, din colecția de rețete ale bunicilor.
Un astfel de preparat este și turta de mălai. Ați uitat de ea, nu-i așa? Pe vremuri, aceasta se făcea la cuptorul de cărămidă și era servită alături de orice fel de mâncare.
Rețeta nu este una deloc grea, dar rezultatul final o să-i încânte, cu siguranță, pe toți cei dragi. Turta de mălai poate fi preparată și pe post de desert.
Ingrediente:
- 250 g de făină albă
- 750 g de mălai
- 2 l de apă
- două lingurițe de sare
- un ou
Cum se prepară turta de mălai
Într-o oală, puneți apă la fiert, împreună cu două lingurițe de sare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Trebuie să obțineți un păsat moale, care curge. Apoi, adăugați păsatul peste făina albă și amestecați. Dacă vreți să faceți turtă de mălai dulce, acum este momentul să adăugați zahărul.
Dacă nu, treceți la pasul următor. Puneți aluatul obținut într-o tavă termorezistentă, pe care ați uns-o înainte cu unt și ați tapetat-o cu făină sau cu mălai.
Așezați aluatul cu mâinile umezite, pentru a acoperi bine crăpăturile care se vor forma în el.
De asemenea, puteți să faceți mai multe turtițe mai mici și le puneți într-o tavă, tapetată, de asemenea, cu unt și cu făină sau cu mălai. Turta de mălai se unge pe deasupra cu un ou bătut, ca să prindă o crustă.
Băgați tava în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ o oră. După ce este gata, o puteți servi așa fierbinte, cu diferite mâncăruri de legume sau chiar cu sarmale.
De asemenea, turta de mălai se poate consuma și alături de lapte fierbinte.