Suntem convinși că ați auzit de celebra chișcă moldovenească. Este un preparat care se face, de obicei, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar dacă vă place foarte mult, bineînțeles că îl puteți consuma oricând. Noi vă dezvăluim rețeta originală, cu care nu aveți cum să dați greș.
Chișca moldovenească, un preparat delicios
Dacă ați auzit despre chișca moldovenească, dar nu știți despre ce este vorba, vă spunem că este un preparat care conține, în principal, carne tocată de porc și orez.
Bineînțeles că mirodeniile nu au cum să lipsească. Trebuie să recunoașteți că nu pare deloc greu de preparat, nu-i așa? Ei bine, nici nu e. Veți avea nevoie de puține ingrediente, iar chișca va fi gata imediat.
Dacă nu sunteți din Moldova, atunci veți recunoaște acest preparat după alte denumiri, cum ar fi: calbaș, gâlbaș sau caltaboș.
În zonele de sud ale țării, oamenii pregătesc chiar și ciorbă de chișcă sau de caltaboș. Aceasta se acrește cu zeamă de varză și i se adaugă și ou bătut. Deasupra, se pune leuștean din belșug.
Ingrediente:
- două kg de carne de porc
- 5 cepe
- 600 grame de orez
- sare
- piper
- foi de dafin
- coriandru
- cimbru
- intestine groase de porc
Cum se prepară chișca moldovenească
Curățați ceapa și tăiați-o în cubulețe. După aceea, o puneți la călit. În momentul în care ceapa devine sticloasă, puteți să adăugați și orezul.
Turnați apă fierbinte, puneți sare și piper, după preferințe, și lăsați orezul să fiarbă. Pentru un gust și mai bun, puteți să folosiți supă în loc de apă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Lăsați orezul să se umfle, dar aveți grijă să nu fie gătit complet, ci doar pe jumătate. În timpul acesta, tocați carnea de porc. Dacă vreți și vă place, puteți să puneți și puțin ficat de porc.
După ce orezul s-a umflat, îl lăsați să se răcească și de-abia după aceea îl puneți peste carne și amestecați.
Condimentele sunt obligatorii în rețeta de chișcă moldovenească. Fără acestea, preparatul ar avea un gust fad și ar fi departe de ceea ce vă doriți să obțineți.
Așadar, puneți peste carne și peste orez cimbru, coriandru, foi de dafin, dar și ardei iuți, dacă vă place mâncarea mai iute. Aceștia trebuie tocați cât mai mărunt, înainte de a-i adăuga în compoziție.
După ce ați amestecat foarte bine toate ingredientele, începeți să băgați compoziția în intestine. Apoi acestea se leagă la capete și se pun în apă, la fiert.
Atenție! Intestinele se pun doar în momentul în care apa fierbe deja! De asemenea, este foarte important să înțepați mațele cu o furculiță, pentru ca acestea să nu crape.
După aproximativ o oră, scoateți intestinele din apă și băgați-le într-o tavă, în cuptor, pentru încă o jumătate de oră sau până când vedeți că s-au rumenit. Puneți în tavă și puțin ulei sau chiar untură.
Chișca moldovenească se servește cu mămăliguță fierbinte și cu salată de hrean sau de sfeclă, în funcție de preferințele fiecăruia.