Unul dintre deserturile cele mai dragi sufletelor noastre îl reprezintă, fără îndoială, banalele gogoși. Și nu este de mirare, dacă ținem cont de faptul că acestea ne aduc aminte de copilărie. Gogoșile nu se vor demoda niciodată și marele avantaj este că se pot prepara în mai multe moduri.
Gogoșile fără drojdie, un desert rapid și gustos
Dacă până acum nu ați făcut gogoși, de teamă că nu o să vă crească aluatul suficient, încercați o rețetă mai simplă.
Ingrediente:
- 500 g de făină
- un praf de sare
- un plic de praf de copt
- 50 g de zahăr vanilat
- un ou
- 50 g de unt gras
- 330 ml de kefir
- ulei pentru prăjit
Cum se prepară gogoșile fără pic de drojdie
Într-un vas mai mare, puneți făina, pe care o cerneți înainte. Apoi adăugați un praf generos de sare, praful de copt și zahărul vanilat.
Amestecați foarte bine aceste ingrediente, pentru ca praful de copt să fie cât mai bine omogenizat. După aceea, faceți o gaură în mijlocul făinii și puneți acolo oul. Topiți untul, dar aveți grijă să nu fie foarte fierbinte, atunci când îl puneți peste ou.
La final, turnați și chefirul, care trebuie să fie la temperatura camerei. Amestecați din nou toate aceste ingrediente și apoi puneți aluatul pe masa pe care ați presărat făină. Începeți să-l frământați, dar nu mai mult de un minut.
După aceea, acoperiți aluatul și lăsați-l puțin să se odihnească.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Întindeți din nou aluatul pe masa presărată cu făină și cu ajutorul sucitorului, încercați să obțineți o foaie potrivită ca și grosime.
Apoi decupați aluatul cu un pahar, dacă vreți gogoși rotunde, sau tăiați-l în fâșii și apoi în romburi. În mijlocul fiecărei bucăți faceți o gaură și treceți un colț al rombului prin ea.
Astfel, veți obține celebrele minciunele, pe care, cu siguranță, le-ați mâncat în copilărie. Lăsați gogoșile să se odihnească pe masă, pentru aproximativ 10 minute. Într-o tigaie mai adâncă sau într-un tuci, dacă aveți, puneți ulei la încins. Rețineți că gogoșile se prăjesc în baie de ulei!
Începeți să puneți gogoșile în tigaie și veți observa că se vor rumeni în aproximativ două minute. Le întoarceți pe partea cealaltă, așteptați să se facă și gata. Le puteți scoate pe șervețele absorbante, ca să scăpați de excesul de ulei.
La final, le puteți pudra cu zahăr sau le lăsați așa, după cum vă place.