Salinatele de Turda reprezintă un produs din carne, afumat și uscat, ce a fost înregistrat în Registrul indicațiilor geografice protejate, iar acesta este modul special în care se pregătește preparatul.
Salinatele de Turda sunt al 13-lea produs înregistrat în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP)
La data de 3 noiembrie 2023, s-a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, regulamentul prin care s-a decis înregistrarea unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate, mai exact Salinatele de Turda.
Mai există două preparate românești ce se află în etapa de verificare a Comisiei Europene, astfel încât să primească protecția Indicației Geografice Protejate- Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, dar și în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Specialitate Tradițională Garantată – Sardeluță marinată.
Citește și: Cum poți utiliza fructele uscate în preparate și băuturi senzaționale?
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Acest preparat din carne este special prin metodele naturale de saramurare, condimentare și maturare în condiții controlate, ce păstrează carnea fragedă și suculentă în continuare. Salinatele de Turda se adaugă celor 12 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european, mai exact „Magiun de prune de Topoloveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Novac afumat din Ţara Bârsei (Indicaţie Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Cârnaţi de Pleşcoi (Indicaţie Geografică Protejată), Caşcaval de Săveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salata cu icre de ştiucă de Tulcea (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea
de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată), Salată tradiţională cu icre de crap (Specialitate Tradiţională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicaţie Geografică Protejată) şi Pită de Pecica (Indicaţie Geografică Protejată).”, așa cum se arată în comunicatul oferit de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.Cum se prepară Salinatele de Turda
Salinatele de Turda reprezintă un produs din carne de porc, afumat și uscat, ce este realizat prin procesul de sărare umedă cu saramură naturală, cu un amestec de condimente, zaharuri și culturi lactice.
Acest preparat rămâne la afumat cu lemn tare timp de 5-7 zile, urmând și o perioadă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile. Acest preparat ajunge să fie vândut sub nenumărate denumiri, în funcție de partea din porc folosită pentru realizarea Salinatelor de Turda, mai exact ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc.
Citește și: De ce să consumi ovăz la micul dejun. 2 rețete simple și delicioase
Salinatele de Turda poate fi pus la vânzare ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate, iar prepararea acestuia are loc în mai multe sate din România, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj. Produsul tradițional românesc poate să aibă prețuri ridicate, mai exact poate ajunge 18 lei pe 80 de grame sau 100 de grame.