Cum se prepara sarmalele de post la Manastirea Prislop! Iata reteta maicutelor!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 23 dec 2021, 09:56

Maicutele de la Manastirea Prislop pregatesc in perioadele de post de peste an, cele mai gustoase sarmale de post! Iata cum sa prepara!

Pentru ca urmeaza sa inceapa cea mai indelungata si aspra perioada de post de peste an, Postul Pastelui, va dezvaluim reteta ceor mai gustoase sarmale de post, realizate de maicutele de la manastirea Prislop, acolo unde acestea pregatesc tot felul de mancaruri de post extrem de bune.

Anul acesta Pastele crestin-ortodox va pica pe 2 mai, iar cel catolic pe 4 aprilie. Astfel, perioada Postului Sfintelor Pasti, sau Postul cel Mare se va desfasura intre 15 martie si 1 mai.

Timp de 40 de zile, in care gospodinele crestine care vor respecta cu sfintenie aceasta perioada vor pregati mancaruri de post diverse, bazate pe ingrediente de origine vegetala.

Cum pregatesc maicutele de la Manastirea Prislop sarmale de post!

Chiar daca nu se gatesc cu ingrediente bazate pe carne, mancarurile de post sunt extrem de sanatoase, delicioase si satioase. Si in plus ajuta organismul sa se detoxifieze dupa o lunga perioada de consum al alimenteler cu multe proteine din carne.

Astazi, va prezentam o reteta de sarmale de post, care se prepara la Manastirea Prislop, in perioadele de post de peste an.

Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru a pregati sarmalele de post:

– 1 varza murata mare
– 450 g ciuperci champignon
– 1 morcov maricel – ras prin razatoarea fina
– 1 felie mica telina rasa
– 1 ceapa mare tocata fin
– 130 g orez
– 300 ml suc de rosii
– 3 linguri pasta de rosii

1-3 frunze dafin
– 1 lingurita cimbru uscat
– 1/2 legatura patrunjel verde tocat marunt
– sare
– piper proaspat macinat
– boabe de piper
– 2 crengute de cimbru
– 1 praf oregano
– 2-3 linguri ulei
– apa fiarta

Modul de preparare:

Potrivit realitatea.net, se caleste ceapa tocata marunt intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei, pana cand aceasta va capata un aspect sticlos.


Ulterior, se adauga jumatate din morcovul ras si se caleste impreuna cu ceapa inca un minut. Se pun ciupercile tocate marunt peste ceapa si morcovul deja calite partial si mai lasa totul la foc mediu pana cand se inmoaie si ciupercile putin.
Apoi se adauga orezul care se spala bine in prealabil si se scurge de apa, cimbrul, sare, piper, dupa gust, si patrunjelul tocat marunt.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Se mai tine acest amenstec la foc mediu inca 2-3 minute. Apoi compozitia aceasta se lasa sa se raceasca si apoi se pregatesc sarmalele in foi de varza acra.
Astfel, se ia frunza de varza in mana si se pune compozitia de ciuperci cu orez pregatita – cam o lingura – pe toata latimea frunzei, pentru a ramane 2 cm la un capat si la celalat al frunzei.

Apoi se ruleaza sarmaua si se introduce capatul ingust in interior pentru a nu se desprinde sarmalele in timpul fierberii.

Inainte de a aseza sarmalele in oala se pun cateva frunze de varza taiate julien, pe fundul oalei impreuna cu restul de morcov ras si telina rasa marunt.

Se amensteca apoi sucul cu pasta de rosii si se pune o treime din cantitate peste varza taiata julien, apoi se aseaza sarmalele cu ciuperci si orez, iar printre ele se pot adauga cateva crengute de cimbru si presaram putin oregano uscat, pentru un plus de savoare.

Dupa aranjarea sarmalelor in oala, se toarna restul de suc de rosii si se mai adauga peste ele un rand de varza taiata julien si cateva boabe de piper si putin ulei si apa fierbinte pana la nivelul sarmalelor si se lasa apoi la fiert.

Sarmalele de post se lasa la fiert circa 30 minute la foc mediu spre mic cu capacul pus si avand grija sa mai adaugam apa, daca este nevoie pe parcurs. Dupa cele 30 de minute, sarmalele se introduc si la cuptor pentru alte 45-50 minute (de mentionat faptul ca trebuie preincalzit cuptorul la 200 grade Celsius). Si la final se servesc calde cu paine sau cu mamaliga. Pofta buna!