Studiile au arătat că noul coronavirus se răspândește foarte ușor prin intermediul picăturilor de salivă, motiv pentru care oamenii au fost sfătuiți să poarte măști de protecție, să strănute în cot și să păstreze o distanță socială de 1,5-2 metri.
În ceea ce privește distanțarea socială, o nouă cercetare schimbă tot ce știam până acum, rezultatele obținute arătând că distanța de doi metri între persoane ar putea, în anumite situații, să nu fie suficientă pentru a limita răspândirea coronavirusului.
Citeste si: Este legală măsurarea temperaturii la intrarea în magazine? Iată ce spun specialiștii
Cum se răspândesc particulele de coronavirus din salivă? Studiul care schimbă tot ce știam până acum
O cercetare realizată la Institutul American de Fizică și publicat în jurnalul științific Physics of Fluids a arătat că picăturile de salivă pot parcurge o distanţă de peste cinci metri în doar cinci secunde, asta în condiţiile unei brize uşoare, de circa 4 km/h.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani
Având în vedere acest aspect, păstarea unei distanțe de 1,5-2 metri între persoane nu ar mai fi la fel de eficientă în lupta împotriva coronavirusului.
Citeste si: Autoritățile au recunoscut! ADEVĂRUL despre scanarea termică
"În lipsa unei viteze a vântului din mediul înconjurător, picăturile vor cădea la pământ la mică distanţă de persoana care expiră sau tuşeşte. Actuala analiză demonstrează că acest interval nu ar depăşi un metru. La viteze ale vântului de la 4 km/h la 15 km/h am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanţe de până la şase metri în direcţia vântului, cu concentraţii şi dimensiuni ale picăturilor în descreştere.
Specialiștii au ținut să precizeze că distanțarea socială este o măsură bună și că nu ar trebui să se renunțe la ea, dar că ar trebui să fie completată de un comportament responsabil al oamenilor atunci când se află în public. Astfel, cei care tușesc ar trebui să nu meargă în locurile publice, iar dacă o fac, să se asigure că tușesc sau strănută în cot.
Citeste si: „Ceea ce a fost mai rău a trecut” în Italia, apreciază premierul Giuseppe Conte