Cum se realizează, de fapt, partajul în cazul unui divorț

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 24 iul 2022, 17:00

Partajul în cazul unui divorț poate fi de mai multe feluri. În funcție de înțelegerile pe care le fac, foștii soți își pot împărți bunurile obținute în timpul căsătoriei.

Dacă vreți să divorțați, dar nu știți cu siguranță cum se va realiza partajul, trebuie să cunoașteți câteva aspecte extrem de importante, care vă pot fi de ajutor. În primul rând, rețineți că partajul poate avea loc doar în regimul comunității legale de bunuri. Dacă cei doi soți au încheiat un contract prenupțial, fiecare își poate păstra bunurile și nu va mai fi nevoie de partaj. 

Cum se face partajul la divorț

În general, în România căsătoria se realizează sub regimul matrimonial al comunității legale și nu al separației de bunuri. Asta înseamnă că, în cazul în care cei doi soți ajung să divorțeze, va fi nevoie de un partaj. 

Partajul poate fi de două feluri: 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • partaj voluntar, când ambii soți sunt de acord asupra modului în care își vor împărți bunurile. În acest caz, se merge la notar și se semnează actele de divorț
  • partaj judiciar, atunci când cei doi soți nu s-au înțeles asupra modului în care își vor împărți bunurile și este nevoie de intervenția instanței judecătorești. Este un partaj destul de costisitor, iar instanța va analiza dovezile și de-abia după aceea va lua o decizie. 

În urma unui partaj voluntar, se va face un contract, iar cei doi soți vor deveni proprietari

exclusivi pe anumite bunuri. În mod normal, împărțirea bunurilor se face în funcție de cât a contribuit fiecare la obținerea lor. 

Astfel, dacă unul dintre soți a avut un salariu mai mare sau a primit o moștenire în bani, pe care a folosit-o pentru locuința comună, acesta va obține o cotă mai mare la partaj. 

În cazul în care se ajunge la partaj judiciar, este necesară o cerere de chemare în judecată.

Foștii soți trebuie să vină însoțiți de câte un avocat. Se vor aduce probe, cum ar fi anumite contracte sau extrase bancare, iar instanța va împărți bunurile, în funcție de contribuția fiecăruia. 

Se poate ca, de exemplu, unul dintre soți să rămână cu un bun care nu poate fi împărțit, dar acesta va fi nevoit să-l despăgubească pe celălalt cu suma de bani care i se cuvine. 

Bunurile obținute înainte de căsătorie nu intră la partaj

Un aspect extrem de important este acela că partajul se face doar pe bunurile care au fost dobândite în timpul căsătoriei. Astfel, conform Codului Civil, bunurile pe care soții le aveau dinainte de a se căsători nu fac obiectul unui partaj. 

Ce înseamnă, însă, aceste bunuri? Iată mai jos categoriile care nu vor fi luate în considerare în cazul unui partaj la divorț:

  • bunurile dobândite prin moştenire legală sau prin donaţie. Excepție face doar cazul în care dispunătorul a prevăzut ca bunurile să fie comune
  • bunurile de uz personal
  • bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi
  • drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat
  • bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice sau proiectele de invenţii
  • indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soți
  • bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora.

 

Taguri: