Cum se schimbă un card de sănătate expirat

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 aug 2021, 02:12
Cardul de sănătate, prelungit cu 7 ani
Sursa: unsplash.com

Dacă aveți cardul de sănătate expirat, trebuie să știți că au apărut câteva modificări legate de schimbarea acestuia. Noi vă spunem ce trebuie să faceți, dacă vă aflați în situația aceasta.

În cazul în care cardul dumneavoastră de sănătate a fost emis până pe data de 31 decembrie 2014, trebuie să știți că valabilitatea acestuia se va prelungi automat. Hotărârea a fost luată de Guvern în această vară, când CNAS a anunțat că vor expira peste 14 milioane de carduri. 

Cardul de sănătate, prelungit cu 7 ani

În România, cardurile de sănătate au fost emise începând cu anul 2013 și, în mod normal, acestea au un termen de valabilitate de 7 ani.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2020, peste 4 milioane de români au fost sau vor fi în situația în care vor avea cardurile expirate.

Mai mult, anul viitor vor expira încă 10 milioane de carduri, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să se tipărească 14 milioane de carduri în următoarele luni. Tocmai de aceea, Guvernul a decis în urmă cu doar câteva luni ca valabilitatea acestor carduri să fie prelungită automat cu încă 7 ani. 

”Rezultă astfel o degrevare a bugetului Ministerului Sănătății pentru anii 2020-2021 de cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14.200.000 de carduri naționale de asigurări sociale de sănătate a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și a bugetului Fondului național de asigurări sociale de sănătate pentru cheltuielile aferente distribuției acestora”, a fost explicația apărută în Hotărârea de Guvern, din luna iunie a anului 2020. 

Nu este pentru prima dată când Guvernul ia o astfel de hotărâre. Și în urmă cu doi ani s-a prelungit valabilitatea cardurilor de sănătate de la 5 la 7 ani, pentru cele emise până la data de 31 iulie 2018. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a spus președintele CNAS, Adela Cojan.

Astfel, prelungirea cardurilor va costa aproximativ 550.000 de lei, spre deosebire de 165.4 milioane de lei, câr ar fi trebuit să se plătească pentru retipărirea tuturor cardurilor de sănătate și distribuirea acestora. 

Ce trebuie să faceți dacă aveți cardul de sănătate expirat

Dacă vă aflați în situația în care aveți cardul de sănătate expirat, nu trebuie să vă panicați. Îl veți putea folosi în continuare, fără să faceți ceva anume. Practic, în momentul în care veți merge la medicul de familie, cardul se va rescrie automat. 

Sistemul va observa că valabilitatea cardului a expirat și astfel, data de expirare va fi prelungită.

Nici dumneavoastră, și nici medicul nu trebuie să faceți ceva. Atunci când cardul a fost emis, pe cip-ul acestuia s-a trecut un certificat digital necalificat. 

Acesta a fost emis de către Autoritatea de certificate a CNAS  și el este, de fapt, cel care expiră. Astfel, se va rescrie practic un nou certificat, cu o închidere securizată. 

”Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face, în mod automat, la nivelul furnizorilor de servicii medicale, cu excepția farmaciilor. Acest proces va fi unul automat, rapid și transparent, atât pentru furnizorul de servicii medicale, cât și pentru asigurat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, au explicat cei de la CNAS. 

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.