În cazul în care cardul dumneavoastră de sănătate a fost emis până pe data de 31 decembrie 2014, trebuie să știți că valabilitatea acestuia se va prelungi automat. Hotărârea a fost luată de Guvern în această vară, când CNAS a anunțat că vor expira peste 14 milioane de carduri.
Cardul de sănătate, prelungit cu 7 ani
În România, cardurile de sănătate au fost emise începând cu anul 2013 și, în mod normal, acestea au un termen de valabilitate de 7 ani.
Mai mult, anul viitor vor expira încă 10 milioane de carduri, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să se tipărească 14 milioane de carduri în următoarele luni. Tocmai de aceea, Guvernul a decis în urmă cu doar câteva luni ca valabilitatea acestor carduri să fie prelungită automat cu încă 7 ani.
”Rezultă astfel o degrevare a bugetului Ministerului Sănătății pentru anii 2020-2021 de cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14.200.000 de carduri naționale de asigurări sociale de sănătate a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și a bugetului Fondului național de asigurări sociale de sănătate pentru cheltuielile aferente distribuției acestora”, a fost explicația apărută în Hotărârea de Guvern, din luna iunie a anului 2020.
Nu este pentru prima dată când Guvernul ia o astfel de hotărâre. Și în urmă cu doi ani s-a prelungit valabilitatea cardurilor de sănătate de la 5 la 7 ani, pentru cele emise până la data de 31 iulie 2018.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
”Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a spus președintele CNAS, Adela Cojan.
Astfel, prelungirea cardurilor va costa aproximativ 550.000 de lei, spre deosebire de 165.4 milioane de lei, câr ar fi trebuit să se plătească pentru retipărirea tuturor cardurilor de sănătate și distribuirea acestora.
Ce trebuie să faceți dacă aveți cardul de sănătate expirat
Dacă vă aflați în situația în care aveți cardul de sănătate expirat, nu trebuie să vă panicați. Îl veți putea folosi în continuare, fără să faceți ceva anume. Practic, în momentul în care veți merge la medicul de familie, cardul se va rescrie automat.
Sistemul va observa că valabilitatea cardului a expirat și astfel, data de expirare va fi prelungită.
Nici dumneavoastră, și nici medicul nu trebuie să faceți ceva. Atunci când cardul a fost emis, pe cip-ul acestuia s-a trecut un certificat digital necalificat.Acesta a fost emis de către Autoritatea de certificate a CNAS și el este, de fapt, cel care expiră. Astfel, se va rescrie practic un nou certificat, cu o închidere securizată.
”Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face, în mod automat, la nivelul furnizorilor de servicii medicale, cu excepția farmaciilor. Acest proces va fi unul automat, rapid și transparent, atât pentru furnizorul de servicii medicale, cât și pentru asigurat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, au explicat cei de la CNAS.