Cum se scot căpușele din piele. Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii după ce sunt mușcați de o căpușă

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 15 mar 2023, 01:10

Tehnica ce trebuie folosită pentru a scoate o căpușă din piele

Sursa: unsplash

Căpușele pot transmite o serie de boli grave, motiv pentru care, dacă ajung pe suprafața pielii, acestea trebuie extrase imediat. Cum se scoate o căpușă din piele, ce greșeli trebuie evitate și de ce nu trebuie aplicat spirt pe zona în care se află căpușa?

În sezonul cald, tot mai multe persoane se confruntă cu mușcăturile de căpușă, având în vedere că oamenii petrec timp în aer liber, iar aceste insecte trăiesc în special în iarbă, în copaci sau arbuști. Mușcătura de căpușă este foarte periculoasă și poate duce la apariția unor boli grave, motiv pentru care cei care observă prezența unei căpușe pe corp ar trebui să acționeze imediat pentru a o scoate din piele.

Ce tehnică trebuie folosită și cum se procedează corect?

Cum se scot căpușele din piele? 

Fiecare plimbare în aer liber, la iarbă verde, ar trebui să se termine cu o verificare atentă a hainelor și a pielii. În timpul verii, căpușele sunt prezente în spațiile verzi și pot ajunge cu ușurință pe haine și mai apoi pe suprafața pielii. 

Imediat după ce constată că au fost mușcați de o căpușă, cei care se află într-o astfel de situație trebuie să apeleze fie la medic sau un asistent medical pentru îndepărtarea

acestei insecte, fie să facă acest lucru acasă. În cazul în care aleg să scoată căpușa din piele acasă, cei care fac acest lucru trebuie să fie foarte atenți la câteva detalii. Pentru a o extrage cât mai corect, corpul acesteia trebuie prins cu o pensetă, cât mai aproape de piele. Apoi, corpul insectei trebuie răsucit în sens invers acelor de ceasornic, mișcare ce trebuie repetată până în momentul în care căpușa se eliberează din piele.

Deși majoritatea persoanelor aplică spirt în zona în care observă prezența unei căpușe și abia apoi acționează pentru a o elimina, specialiștii spun că aceasta este o mare greșeală. Cu toate că spirtul are rolul de dezinfecta zona, în momentul în care căpușa simte acest lichid, insecta poate elibera în corp o serie agenți patogeni. Spirtul se aplică doar după ce căpușa a fost extrasă din piele, fiind nevoie ca zona să fie dezinfectată cu mare atenție.

După eliminarea căpușei din piele se recomandă monitorizarea atentă a stării de sănătate, iar în cazul în care apar simptome neplăcute se impune vizita la medic, potrivit insp.gov.ro.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: 10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat

Ce boli pot transmite căpușele? 

Mușcăturile de căpușe sunt foarte periculoase pentru că acestea pot transmite diferite infecții în sânge care pot favoriza apariția unor boli grave. Mai exact, există situații în care căpușele pot transmite boala Lyme, encefalita căpușei, febra recurentă sau febra hemoragică Crimeea Congo. 

De obicei, aceste boli au manifestări similare, cele mai întâlnite simptome fiind febra, oboseala, durerile de cap, amețelile, durerile musculare sau greața.

Cum poate fi prevenită mușcătura de căpușă? 

Având în vedere că de la sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei căpușele sunt prezente în mai toate zonele verzi, atât la orașe, cât și în zonele rurale, cei care își petrec timpul în natură pot ține cont de câteva măsuri pentru a preveni mușcătura de căpușă. 

Sunt recomandate hainele deschise la culoare și care să acopere cât mai mult pielea, iar în cazul în care se merge la picnic ar trebui folosite pături în culori deschise pentru a observa imediat prezența unei căpușe. De mare ajutor pentru a ține căpușele la distanță poate fi și un produs insectifug.

Citeste si: Cel mai simplu mod de a scoate o capusa! Asa rezolvi problema in doar cateva secunde, merge garantat!