Cum se scrie corect: ”căpșune” sau ”căpșuni”?

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 07 mar 2021, 15:12

Căpșune sau căpșuni? Dumneavoastră știți care este varianta corectă? Dacă nu ați avut această curiozitate până acum, aflați din rândurile de mai jos care este forma acceptată în limba română.

Cu siguranță ați auzit la multe persoane că folosesc cuvântul "căpșuni", ca formă de plural a cuvântului "căpșună". Știți însă dacă această variantă este cea corectă, din punct de vedere gramatical? 

Care este varianta corectă: "căpșuni" sau "căpșune"

Gramatica limbii române este una dintre cele mai grele din lume, iar acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni. Mai mult ca sigur, ați întâlnit persoane care nu știu să scrie corect sau să vorbească corect, din punct de vedere al normelor gramaticale.

Sunt multe reguli de scriere care nu sunt stăpânite de către toată lumea, deși acestea ar fi trebuit să fie învățate în clasele primare. De asemenea, multe cuvinte le dau bătăi de cap românilor, care nu știu cu exactitate care sunt variantele corecte.

Un astfel de exemplu este și pluralul cuvântului "căpșună". Cum este corect: căpșuni sau căpșune?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ambele variante sunt acceptate. Nu a fost însă întotdeauna așa.

În mod normal, în condițiile în care fructul se numește "căpșună", automat forma de plural corectă ar fi "căpșune". Și așa a și fost, până în 2005, când DOOM-ul a hotărât că lingviștii sunt de acord cu ambele forme, atât "căpșune", cât și "căpșuni". 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

De ce pluralul "căpșuni" nu ar fi tocmai corect

Bineînțeles că schimbările introduse de către DOOM nu au fost pe placul tuturor. Cei nemulțumiți de faptul că se acceptă și forma "căpșuni" și-au motivat ideea pe baza faptului că acest plural ar trebui să aparțină cuvântului "căpșun", care reprezintă, de fapt, planta care face aceste fructe.

Așa cum pomul care face mere, la plural va fi "meri", în timp ce fructul va avea forma de plural "mere".

Aceeași formulă este valabilă și în cazul pomului care face pere. Un păr, doi peri, o pară, două pere.

Mai mult, dacă ar fi să analizăm logic forma de plural "căpșuni", asta ar însemna că de pe un căpșun, care, așa cum am zis, este planta, ar trebui să culegem doi căpșuni!?

Tocmai din cauza faptului că foarte mulți români au folosit greșit, timp de mai mulți ani, această formă de plural, cu "i", academicienii au ajuns la concluzia că acest plural trebuie acceptat, ca fiind corect din punct de vedere al normelor lingvistice.

Pluralul de la "căpșună" nu este singurul cuvânt care îi pune în dificultate pe cei care nu stăpânesc gramatica limbii române. De exemplu, mulți români spun "vroiam", în loc să folosească forma corectă, "voiam".

”Să aibe”, ”mi-ar place”, ”cearceaf” sunt doar câteva dintre expresiile sau cuvintele folosite greșit de vorbitorii limbii române.