Cum se scrie corect: de asemenea sau deasemenea?

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 25 iul 2022, 11:45

Care este forma corectă: de asemenea sau deasemenea? Indiferent de domeniul în care lucrăm, cu toții ar trebui să știm să scriem și să vorbim corect în limba română.

Sunt multe cuvinte și expresii din limba română care le dau mari bătăi de cap oamenilor. Fie că este vorba despre ignoranță sau despre o obișnuință, sunt persoane care vorbesc și scriu greșit în multe cazuri, chiar și atunci când este vorba despre lucruri banale.

De asemenea sau deasemenea? Care este varianta corectă?

Locuțiunea adverbială "de asemenea" crează mari probleme atunci când vine vorba despre scrierea sa corectă.

Mulți români scriu legat aceste două cuvinte, adică "deasemenea", ceea ce reprezintă o greșeală, din punct de vedere gramatical.

Singura formă corectă a acestei locuțiuni este cea scrisă în două cuvinte, și anume, "de asemenea".

Sinonimele locuțiunii adverbiale "de asemenea" sunt "tot așa", "deopotrivă", "pe lângă aceasta" sau "în același fel".

Corect este și dacă folosim cratima între aceste două cuvinte, adică "de-asemenea".

Putem face asta atunci când această locuțiune este rostită rapid.

Nu este total greșit nici dacă folosim variantele mai vechi, "de asemeni" sau "de-asemeni". Cu toate acestea, corect este să nu apelăm la această variantă, decât în cazuri izolate.

Un alt aspect important este acela că, întotdeauna, fără nicio excepție, această locuțiune este despărțită prin virgulă de restul cuvintelor din propoziție.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Regula se aplică în orice situație, și atunci când locuțiunea se află la începutul unei propoziții sau a unei fraze și în cazul în care este folosită în mijloc.

Așadar, vom scrie: ”De asemenea, ei vor merge și în excursie”. Corect este și: ”Aș vrea să vă spun, de asemenea, că nu mai plec de aici”.

Cele mai "buclucașe" construcții gramaticale

Locuțiunea "de asemenea" nu este singura construcție gramaticală care îi pune în încurcătură pe români.

Noi vă dezvăluim care sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale făcute în scris:

Adverbul "altădată"

Se scrie într-un singur cuvânt doar atunci când are sensul de "odinioară". Dacă este vorba despre semnficația "în altă împrejurare" sau despre o altă dată din calendar, forma corecta este "altă dată".

În acest caz, este o locuțiune adverbială.

Adverbul "demult"

Dacă are sensul de "odinioară", se scrie mereu legat. În cazul în care ia forma unei locuțiuni adverbiale, adică este folosită cu sensul de "vreme îndelungată", se va scrie în două cuvinte.

De exemplu, scriem: "De mult timp nu am mai văzut un peisaj atât de frumos" și "Demult, oamenii erau mult mai răbdători".

Adverbul sau conjuncția "decât"

Dacă este folosit ca adverb într-o comparație, "decât" se scrie legat. La fel se va proceda și dacă este o conjuncție. Vom scrie "de cât" doar atunci când este vorba despre o prepoziție și un pronume sau un adjectiv pronominal.

De exemplu: "De cât timp este nevoie ca să reparați televizorul?" Forma corectă este și: "Ea este mai bună decât colega ei" sau "Mai mult aleargă decât joacă fotbal".

Adverbul "defel"

Dacă are sensul de "deloc", se va scrie legat. În două cuvinte vom folosi doar dacă este vorba despre o prepoziție și un substantiv.

Astfel, vom scrie: "Nu îi place carnea defel" și "De fel, el este mai tupeist".

Adverbul "deoparte"

Când are semnificația de "izolat" se scrie legat. Dacă are rol de prepoziție, articol și substantiv, vom separa cuvintele.

De exemplu: "salariul a fost primit doar de o parte dintre angajați" și "ea stătea deoparte și îi analiza pe toți".